Nu op de radio: Country Express

Provincie gaat samenwerken voor meer windenergie

De provincie gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met de gemeente Goeree-Overflakkee en de Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee om 260 MW aan windenergie op het eiland mogelijk te maken. Het gaat om 200 MW extra opgesteld vermogen (circa 65 windturbines), bovenop de al bestaande 60 MW aan windturbines op Goeree-Overflakkee.

Gedeputeerde Staten (GS) hebben dit besluit in hun vergadering van 23 april 2013 genomen. In de Samenwerkingsovereenkomst 'Wind Werkt voor Goeree-Overflakkee' staan nadere afspraken over de wijze waarop de 260 MW windenergie op Goeree-Overflakkee zal worden gerealiseerd. GS hebben tevens het Startdocument planMER Windenergie Goeree-Overflakkee vastgesteld en het document vrijgegeven voor inspraak. Vanaf woensdag 1 mei kunnen belanghebbenden hun zienswijze indienen bij GS.

Duurzame ontwikkeling
In december 2012 sloten de colleges van de toen nog vier gemeenten op Goeree-Overflakkee en GS van Zuid-Holland al een bestuursakkoord over de realisatie van windenergie op het eiland. Zowel in dat akkoord als in de samenwerkingsovereenkomst is het centrale uitgangspunt dat windenergie moet bijdragen aan het versterken van de sociaal-economische structuur en duurzame ontwikkeling van Goeree-Overflakkee en met veel zorg voor landschap en leefomgeving moet worden ingepast. Het is nadrukkelijk de bedoeling om met de samenwerkende marktpartijen die windmolens willen bouwen, een Windfonds te vormen.

Integraal Ruimtelijk Project
De provincie Zuid-Holland is met het Rijk een opgave overeengekomen van 730 MW opgesteld vermogen windenergie in 2020. Momenteel staat in de provincie circa 250 MW opgesteld. Voor de provincie gaat de samenwerking met Goeree-Overflakkee verder dan alleen de realisatie van windenergie. Doel is met de gemeenten en ondernemers op het eiland om de regionale economie te versterken. Aanleiding voor het bundelen van de krachten is de werkgelegenheid en het inwoneraantal dat terugloopt. Met het zogeheten Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) Goeree-Overflakkee willen provincie en gemeente het tij keren.

Het IRP richt zich op recreatie en toerisme, cultureel erfgoed, duurzame energie en bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Het realiseren van ruimtelijke kwaliteit is bij alle opgaven de basis. GS hebben voor het programma ruim € 6 miljoen beschikbaar gesteld voor een periode van 5 jaar.

Inspraak
De tervisielegging van het Startdocument planMER Windenergie Goeree-Overflakkee markeert de start van een onderzoeksfase naar ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, gevolgen voor de leefomgeving en de economische haalbaarheid. Het startdocument zal van 1 mei tot en met 11 juni 2013 ter visie liggen. Iedereen heeft dan de mogelijkheid om zienswijzen over de zogeheten "reikwijdte en het detailniveau" van het onderzoek in te dienen bij Gedeputeerde Staten.