Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

PvdDieren wil gifvrij Goeree-Overflakkee

De Partij voor de Dieren heeft gemeente Goeree-Overflakkee per brief vragen gesteld omtrent het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in het groenbeheer zoals Roundup. Dit middel wordt gebruikt om stoepen, straten, speelplaatsen en schoolpleinen onkruidvrij te houden, echter heeft ernstige effecten op de gezondheid van mensen en dieren.

De stof wordt volgens de partij in toenemende mate in verband gebracht met geboorteafwijkingen, kanker, hormoonverstoringen en aantastingen van het zenuwstelsel. Tevens zijn gifstoffen een belangrijke oorzaak van de enorme bijensterfte, vervuiling van het oppervlaktewater en de sterfte van insecten en amfibieën.

De Partij voor de Dieren pleit al sinds haar entree in de Tweede Kamer voor een verbod op giftige bestrijdingsmiddelen. De Tweede Kamer stemde reeds in 2012 vóór een verbod op het gebruik van Roundup, echter de uitvoering laat op zich wachten.

Eerder dit jaar steunde een Kamermeerderheid moties van de Partij voor de Dieren om ook de verkoop van verschillende soorten neonicotinoïden aan banden te leggen. Op zaterdag 25 mei 2013 vonden wereldwijd manifestaties plaats tegen Monsanto, producent van het giftige bestrijdingsmiddel Roundup en tevens betrokken bij het genetisch manipuleren van gewassen om de gewassen resistent te maken tegen de eigen giftige bestrijdingsmiddelen.

De Partij voor de Dieren wil nu dat gemeentes vaart maken met het verbod om verdere gezondheidsrisico's voor mensen, dieren, natuur en milieu uit te sluiten. "Wij krijgen regelmatig signalen dat medewerkers van de groenvoorziening in verschillende gemeentes spuiten met giftige stoffen zoals Roundup. Nu er zoveel bekend is over de schadelijke effecten daarvan beginnen burgers zich zorgen te maken. In onze brief vragen wij gemeente Goeree-Overflakkee hun verantwoordelijkheid te nemen en over te stappen op ecologisch groenbeheer, voorzover de gemeente dit nog niet gedaan heeft. Er zijn zeer goede alternatieven mogelijk en diverse andere gemeentes bewijzen dat het kan. We willen ook in gemeente Goeree-Overflakkee kunnen rekenen op een gifvrije leefomgeving voor alle inwoners," aldus Marit de Waard, voorzitter Partij voor de Dieren afdeling Zuid-Holland.

De Zuid-Holland Gifvrij-activiteiten van de Partij voor de Dieren zijn te volgen via www.facebook.com/ZuidHollandGifvrij en twitter.com/ZHGifvrij.