Nu op de radio: Archipel bij nacht

Raad Goedereede juicht initiatief Oostflakkee toe

De gemeente Goedereede ontving op 2 februari 2009 een brief van de gemeenteraad van Oostflakkee. De raad van Oostflakkee stelt daarin aan de drie andere gemeenteraden op Goeree-Overflakkee voor, om in te stemmen met een eigen onderzoek naar één organisatie op het eiland met een doorkijk naar een passende bestuursvorm. De raad van de gemeente Goedereede gaat graag in op dit voorstel.

Al geruime tijd onderzoeken de gemeenten op Goeree-Overflakkee naar een vorm van verdere samenwerking. Op 20 januari 2009 ontvingen de gemeenten op Goeree-Overflakkee een brief van Gedeputeerde Staten. In deze brief kondigt de provincie Zuid-Holland de commissie Schutte aan. Deze commissie moet onderzoeken op welke wijze de gemeenten op Goeree-Overflakkee kunnen worden samengevoegd tot één gemeente.

De gemeente Goedereede sprak al eerder haar verbazing en ongenoegen uit over de handelswijze van de provincie. De gemeenten op Goeree-Overflakkee waren immers zelf nog in overleg om tot verdere samenwerking te komen.

Op 2 februari ontving de raad van de gemeente Goedereede een brief van de gemeenteraad van Oostflakkee. Daarin verzoekt de raad de drie andere gemeenteraden, vanuit zijn wens om zelfstandig te blijven, in te stemmen met onderzoek naar één organisatie met een passende bestuursvorm. Dit standpunt zou dan benadrukt moeten worden in de gesprekken die binnenkort gevoerd worden met de commissie Schutte.

Het is het college van de gemeente Goedereede gebleken dat de raad van Goedereede graag ingaat op het voorstel van Oostflakkee. De raad van Goedereede vindt het, evenals de raad van Oostflakkee, van groot belang dat een nieuwe bestuursvorm wordt vormgegeven in eigen eilandelijke regie. De raad vindt dat onderling overleg om te komen tot een eensluidende visie op de beste bestuursvorm, de grootste kans op succes biedt.

De gemeente Goedereede organiseert op donderdag 19 februari 2009 een extra raadsvergadering, met de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee als enig agendapunt. De openbare vergadering biedt belangstellenden door middel van het spreekrecht de mogelijkheid om hun mening te geven over dit onderwerp. De gemeenteraad zal de resultaten van de vergadering inbrengen in het overleg met de commissie Schutte.