Nu op de radio: Sport Lokaal

Raad Oostflakkee spreekt voorkeur uit voor herindeling

Op maandag 18 mei 2009 hield de gemeenteraad van Oostflakkee een informatieve en meningsvormende raadsbijeenkomst over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten op het eiland Goeree-Overflakkee.

Tijdens deze bijeenkomst kregen inwoners uit de gemeente de gelegenheid om de raadsleden vragen te stellen over de bestuurlijke toekomst en hun persoonlijke voorkeur kenbaar te maken. Op basis van deze informatie, de bevindingen van de commissie Schutte en de eerder ontvangen reactieformulieren van inwoners, hebben alle raadsfracties, met uitzondering van de Vrije Lijst Oostflakkee, hun voorkeur uitgesproken voor herindeling.

Burgemeester Heijkoop opende de bijeenkomst met een terugblik op de procedure zoals deze tot nu toe heeft plaatsgevonden. In 2007 heeft iedere gemeente op Goeree-Overflakkee een bestuurskrachtmeting laten uitvoeren. Hieruit kwam naar voren dat de gemeenten op langere termijn problemen zouden krijgen met het adequaat uitvoeren van de gemeentelijke taken. Op basis van de uitkomsten van deze rapporten heeft de provincie Zuid-Holland uitgesproken dat de vier gemeenten intensiever moeten samenwerken om zelfstandig te kunnen blijven voortbestaan. De gemeenten hadden uiterlijk tot 1 januari 2009 de tijd om een gezamenlijk standpunt in te nemen over de manier waarop deze intensieve vorm van samenwerking tot stand zou moeten komen. De gemeenten kwamen niet tot een eenduidig antwoord, waarna de provincie een commissie onder leiding van de heer Schutte instelde. Deze commissie had als opdracht een mogelijke herindeling te onderzoeken, na gesprekken met de verschillende gemeenteraden is hier een verregaande vorm van samenwerking aan toegevoegd. Uit de resultaten van het onderzoek van de commissie Schutte kwam naar voren dat zij een herindeling tot één gemeente als meest geschikt acht, maar een verregaande vorm van samenwerking behoort ook tot de mogelijkheden mits de vier gemeenten hierover een gezamenlijk standpunt innemen. Alle vier de gemeenten hebben het rapport van de commissie Schutte positief ontvangen. Het streven is om te komen tot een eenduidig raadsbesluit. Aan de gemeenteraden is het nu de taak om een keuze te maken uit de twee mogelijkheden een standpunt in te nemen.

De belangstelling op de publieke tribune was groot. Ongeveer veertig inwoners waren aanwezig om de politieke discussie over dit onderwerp te volgen. De aanwezigen kregen de mogelijkheid om vragen te stellen aan de raadsleden en hun persoonlijke voorkeur over herindeling of intensieve samenwerking uit te spreken. Zes inwoners maakten hiervan gebruik. Allen gaven aan voor een herindeling te zijn en een merendeel van hen benadrukte dat dit niet te lang moest gaan duren. Verschillende insprekers maakten de opmerking na een herindeling dorpsraden in te stellen om de leefbaarheid in de dorpskernen te waarborgen.

Vervolgens was het aan de raadsfractie om hun eigen standpunt kenbaar te maken. Alle fracties, met uitzondering van de VLO, spraken uit voor een herindeling te zijn. Hierbij werd door iedereen aangegeven de eigen regie in handen te willen houden en deze niet bij de provincie te willen neerleggen. Ook werd door een aantal fracties uitgesproken te willen kijken naar de mogelijkheid om de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 uit te stellen. Een snelle samenvoeging zou volgens hen de beste optie zijn. De VVD en de VLO wilden echter de verkiezingen laten doorgaan en de datum van mogelijke herindeling proberen op te schuiven van 1 januari 2012 naar 1 januari 2014. Zij zijn van mening dat een te snelle samenvoeging, negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de inwoners uit de gemeente en de ambtelijke en bestuurlijke organisatie. Zij willen eerst draagvlak en verbondenheid creëren.

Als laatste punt van de bijeenkomst werd gesproken over mogelijke randvoorwaarden die gesteld kunnen worden bij een samenvoeging. Zo werd er gesproken over het opstellen van een convenant tussen de provincie en de gemeenten, het harmoniseren van de belastingen, het waarborgen van uitvoeringsplannen op het gebied van leefbaarheid in de dorpskernen, het instellen van dorpsraden als volwaardige gesprekpartners, het instellen van ambassadeurs die de eerste twee jaar spreekuren hebben in de verschillende dorpskernen en het tegengaan van verpaupering.

Vervolg
Op woensdag 3 juni 2009 vindt de officiële besluitvorming van de gemeenteraad van Oostflakkee plaats in haar besluitvormende raadsvergadering. Ook de andere gemeenten nemen op die dag in hun eigen vergaderingen hun besluit. Daarna brengt de commissie Schutte een slotadvies uit aan Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten zullen op basis van dit advies een eindbeslissing nemen.

Audioverslag
Binnenkort is de gehele raadsbijeenkomst terug te luisteren op de gemeentelijke website www.oostflakkee.nl, onder het kopje 'Audioverslagen raad'.