Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Raadsleden geïnformeerd over alcoholmatiging en Oud & Nieuw

Tijdens de informatieve raadsvergadering kreeg de gemeenteraad van Oostflakkee informatie over alcoholmatiging in relatie tot preventie en handhaving en de aanpak van Oud & Nieuw 2008/2009.

In het bijzijn van inwoners en betrokken organisaties gaven vijf sprekers vanuit hun functie en ervaringen hun visies op het thema 'Alcoholmatiging' en 'Aanpak Oud & Nieuw'. Het volle programma zorgde dan ook voor een succesvolle informatieavond voor zowel de raadsleden als de aanwezigen op de publieke tribune.

Horecaweekend Oostflakkee
Buurtagent de heer Kok van  de politie Rotterdam-Rijnmond opende de avond met een sfeerbeeld van een horecaweekend in Oostflakkee. Hij vertelde dat het niet hebben van een sluitingstijd in de gemeente uniek is in Nederland. De politie ervaart dit als positief, omdat hiermee spreiding ontstaat van naar huis gaande jongeren. Daar tegenover staat dat de politie extra oplettend is op dronken automobilisten. De heer Kok gaf verder aan dat het busstation in Oude-Tonge de continue aandacht heeft van de politie tijdens een weekend. Gezien de overlast van een aantal jaar geleden is de politie op dit moment niet ontevreden.

Geheim van Goeree-Overflakkee
Na de buurtagent nam mevrouw Feteris van de GGD Zuidhollandse Eilanden het woord over. Zij sprak namens het Geheim van Goeree-Overflakkee, waarin naast de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee de GGD Zuidhollandse Eilanden, Bouman Geestelijke Gezondheidszorg en Stichting De Hoop vertegenwoordigd zijn. Tijdens haar presentatie liet zij cijfers zien over het alcohol- en drugsgebruik op Goeree-Overflakkee en specifiek van Oostflakkee. Zo gaf zij aan dat in Oostflakkee 12% van de jongeren van 13 tot en met 24 jaar overmatig alcohol gebruiken en 4% van deze groep harddrugs gebruikt. Verder vertelde zij dat jongeren te vroeg, te veel en te vaak alcohol drinken. Dit is verontrustend omdat drinken op jonge leeftijd schadelijk is voor de gezondheid en onherstelbare hersenbeschadiging oplevert.

Namens het Geheim van Goeree-Overflakkee sprak ook de heer De Knegt. Hij is preventiewerker bij Bouman Geestelijke Gezondheidszorg. Tijdens zijn presentatie ging hij dieper in op de achtergronden van het Geheim van Goeree-Overflakkee en de acties die inmiddels zijn opgepakt en die binnenkort gaan starten. Hij gaf aan dat het Geheim inmiddels bespreekbaar is gemaakt en dat daardoor een deel van het geheim is ontrafeld. Verder vertelde hij dat preventie/voorlichting, hulpverlening en handhaving/regelgeving de drie peilers van het project vormen. Belangrijk hierbij is dat het met elkaar en voor elkaar wordt gedaan.

Schuurfeest OTC
Een goed voorbeeld van alcoholmatiging en een goede samenwerking tussen verschillende partijen is het schuurfeest van Oude-Tonge Centraal (OTC). De heer van Vugt, één van de initiatiefnemers van het schuurfeest, vertelde dat OTC al 19 jaar het feest organiseert in Oude-Tonge. Wat ooit begon als een relatief klein feest is uitgegroeid tot een waar festijn met een publiek van 2700 personen. Om het feest in goede banen te leiden heeft OTC verschillende maatregelen genomen. Zo werken zij samen met Responsible Young Drivers. Dit zijn jongeren die op vrijwilligersbasis andere jongeren proberen aan te zetten tot een verantwoord rijgedrag. Tijdens het schuurfeest organiseren zij opvallende acties met als doel het aantal jonge verkeersslachtoffers zowel in de week als in het weekend terug te dringen. Daarnaast zijn tijdens het schuurfeest de EHBO, een beveiligingsteam en de brandweer aanwezig om alles goed te laten verlopen.

Pilot Toezicht Drank- en Horecawet
Als laatste voor de pauze informeerde mevrouw Hagens de raadsleden over de pilot toezicht Drank- en Horecawet. Zij vertelde dat eind vorig jaar de regio Goeree-Overflakkee werd geselecteerd voor deelname aan de pilot van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit onderzoek blijkt dat jongeren drinken de laatste jaren meer en vaker drinken dan tien jaar geleden. Bovendien beginnen ze op steeds jongere leeftijd met drinken. Daarnaast gaf zei aan dat de pilot drie speerpunten heeft. Zo wordt er gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen, wordt gelet op het drinken en doorverkopen van alcohol op straat en kan er worden aangehaakt bij andere projecten op het gebied van alcohol- en drugspreventie, zoals het project Super Fris. Nu controleert de Voedsel- en Waren Autoriteit het toezicht op de Drank- en Horecawet (DHW), maar in het Bestuursakkoord Rijk-VNG is afgesproken dat dit toezicht overgaat naar gemeenten. De pilot is in eerste instantie bedoeld om ervaring op te doen met het toezicht op lokaal niveau.

Aanpak Oud & Nieuw
Na de pauze was het woord aan de heer Kieviet van de gemeente Oostflakkee. Hij vertelde de gemeenteraad dat er voor de jaarwisseling 2008/2009 een aantal doelstellingen is geformuleerd. Zo moet overlast en vandalismeschades voorkomen dan wel teruggedrongen worden en moeten illegale vreugdevuren worden voorkomen. Dit alles met als doel om een veilige en gezellige jaarwisseling te bereiken. Om dit te bereiken moet de gemeente inwoners bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheden, moet zij gelegenheden bieden waar mensen elkaar Nieuwjaar kunnen wensen en moet zij mogelijkheden bieden om gereguleerd vreugdevuren te kunnen stoken. De heer Kieviet gaf aan dat hier gehoor aan is gegeven door het onder meer organiseren van feesten in Oude-Tonge en Ooltgensplaat (op initiatief van de lokale jongeren), en door de plaatselijke horeca in Achthuizen open te laten zijn voor publiek en door iedere kern binnen de gemeente te voorzien van stookcontainers met toezicht door twee brandwachten per container. Iedere inwoner uit de gemeente krijgt door middel van een huis-aan-huisbrief informatie over de genomen maatregelen voor de komende jaarwisseling, over de activiteiten die worden georganiseerd en over de eigen verantwoordelijkheden om het jaar 2008 tot een mooi einde te brengen en 2009 zonder vernielingen en schades in te luiden.

Meer informatie
Meer informatie over de informatieve raadsvergadering is terug te vinden op de website www.oostflakkee.nl. Voor meer informatie over het Geheim van Goeree-Overflakkee kunt u terecht op de vernieuwde website www.geheimvango.nl. Meer informatie over de pilot Toezicht Drank- en Horecawet kunt u vinden op de website van het ISGO: www.isgo.nl