Nu op de radio: Archipel bij nacht

Recreëren op het water niet zonder KNRM

logoknrmHet mooie weer tijdens het Pinksterweekend 2012 trok veel watersporters en recreanten naar de kust van Ouddorp, de Grevelingen en het Haringvliet. Dat recreanten op het water niet altijd zonder de hulp van de KNRM kunnen, bleek dit weekend duidelijk uit de grote hoeveelheid acties die door de KNRM werden uitgevoerd. De opstappers van de KNRM stations in Ouddorp en Stellendam zijn in totaal 21 keer in actie gekomen.

Op vrijdag startte het weekend met maar liefst negen acties om twaalf kitesurfers, die op de Noordzee voor de Brouwersdam, in nood waren te redden. Door de harde aflandige wind was het voor surfers, met pech met hun materiaal, moeilijk om terug naar het strand te komen. Surfers raakten vermoeid of verloren materiaal. Eén actie werd in samenwerking met de brandweer van Ouddorp, Stellendam en een duikteam uitgevoerd. De bemanning van de Baron van Lynden heeft met de zoek- en reddingsacties alle in nood verkerende of om hulp verlegen kitesurfers weer veilig aan land gebracht. Op diezelfde vrijdag voer de Antoinette vanuit Stellendam ook uit om een surfer te redden.

Zaterdag kwam de bemanning van Stellendam drie maal in actie. Eén maal om een kajuitjachtje met motorstoring naar de haven van Hellevoetsluis te slepen.en twee maal om een aan de grond gelopen boot los te trekken. Daarbij werd assistentie verleend door de reddingbrigade van Hellevoetsluis. In Ouddorp voer de Griend op de Grevelingen uit voor een medische evacuatie. Een opvarende van een recreatieboot had een hevige allergische reactie, door een wespensteek, gekregen. Het ambulancepersoneel is door de KNRM met de Baron van Lynden naar de patiënt gebracht en heeft de patiënt daarna naar de ambulance vervoerd. De bemanning van de Griend heeft de boot van de man naar Marina Port Zélande gevaren. Ook werd er een zoektocht verricht om een kitesurfer die in de problemen was gekomen te vinden. Later bleek dat de kitesurfer al aan de kant was, terwijl zijn kite nog op zee dreef. De surfer had verzuimd de KNRM of de Kustwacht te melden dat hij in veiligheid was.

De zondag en maandag verliepen in Ouddorp wat rustiger. Op de Grevelingen kwamen een paar kajuitjachten aan de grond, waarvan er één motorproblemen had. De bemanning van de Griend heeft de boten losgetrokken en de boot met motorstoring naar de haven van Marina Port Zélande gesleept.

In Stellendam kwam het bericht binnen dat er een sportvliegtuig voor de kust van Voorne werd vermist. De Antoinette is meteen uitgevaren en heeft urenlang, in zeer dichte mist, aan de zoekactie deelgenomen. Nadat de melding, dat het vliegtuigje op de Tweede Maasvlakte was gevonden, is de bemanning daar aan land gegaan en heeft hulp verleend. Het mulle zand en de flinke afstand maakten de hulpverlening moeilijk. Daarom werden zoveel mogelijk 4x4 voertuigen opgeroepen, waaronder het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van station Ouddorp. De KHV is met vier bemanningsleden naar de plek van de ramp gegaan.

Het was een weekend met veel incidenten, waarbij de inzet van de KNRM vaak van levensbelang is geweest. De professionele vrijwilligers van de KNRM stonden het hele weekend, terwijl er veel Nederlanders heerlijk op het water aan het recreëren waren, belangeloos klaar om te helpen, te assisteren, te ondersteunen en te redden!

Wilt u de kNRM steunen met uw donatie? Bezoek www.knrm.nl of stuur een mail direct naar de stations op Goeree-Overflakkee pr@stellendam.knrm.nl