Nu op de radio: Sport Lokaal

Reddingsacties KNRM ook op strand

Foto behorende bij Reddingsacties KNRM ook op strand
Foto behorende bij Reddingsacties KNRM ook op strand
Foto behorende bij Reddingsacties KNRM ook op strand

Het KNRM station Ouddorp heeft in het eerste kwartaal van 2012 een nieuw kusthulpverleningsvoertuig (KHV) in gebruik genomen. Het voor hulpverleningsacties op het strand uitgeruste voertuig is voorzien van diverse communicatieapparatuur, brandcard, EHBO spullen en een noodstroomvoorziening met diverse lampen en bergingspompen.

Als het reddingstation Ouddorp wordt gealarmeerd voor een zeeongeval kort onder de kustlijn (bijvoorbeeld een drenkeling of surfer), dan wordt naast de reddingboot ook het kusthulpverleningsvoertuig ingezet. De truck rijdt langs de vloedlijn, waarbij de vrijwillige bemanning vanuit de truck uitkijkt over de branding. Daarnaast zal de truckbemanning op het strand op zoek gaan naar ooggetuigen. Informatie van getuigen is belangrijk bij een zoekactie. Een reddingbootbemanning is tijdens de zoekactie op zichzelf aangewezen, de truckbemanning kan de hulp inschakelen van omstanders.

De ondersteuning van de truck bij zoek- en reddingacties kan op diverse manieren. Ten eerste heeft de truck extra 'ogen'. Voor nachtelijke zoekacties is de truck uitgerust met een aantal grote zoeklichten en een nachtkijker. Ten tweede biedt de truckbemanning bij ongevallen in de branding hulp vanaf het strand, ook op ondiepe plaatsen waar de reddingboot niet kan komen. De truckbemanning kan in overlevingspak de zee in lopen om een reddingactie uit te voeren of hulp te verlenen.

Ongevallen op moeilijk begaanbaar terrein
Wie in het badseizoen een ongeval krijgt op het strand kan (gedurende de daguren) in veel gevallen een beroep doen op de Ouddorpse Reddingsbrigade. Buiten de daguren (van het badseizoen) en buiten het badseizoen wordt die taak overgenomen door de KNRM. De kusthulpverleningsvoertuigen van de KNRM zijn net als de reddingboten 365 dagen per jaar, 24 uur per dag inzetbaar voor directe hulp bij ongevallen. Jaarlijks worden de KHV's van de KNRM tientallen keren ingezet voor acute noodgevallen op het strand zoals voor een strandwandelaar met hartproblemen, een ruiter die van zijn paard is gevallen, gewonde kinderen, een zwemmer die onderkoeld is geraakt of voor personen die zijn vermist op het stand of in de duinen. Bij al deze gevallen alarmeert de Kustwacht of de Regionale Alarmcentrale een KHV van de KNRM. De truck vervult bij deze inzetten de rol van strandambulance. De vrijwillige bemanning is geschoold in Eerste Hulp bij Ongelukken en reanimatie en kan tevens een AED bedienen. In geval de melding dat noodzakelijk maakt, wordt zuurstof meegenomen door de truck.

Vallen de verwondingen van de patiënt mee, dan neemt de truck de patiënt mee naar het boothuis, om daar verder te worden nagekeken. Moet een patiënt direct naar een ziekenhuis, dan vervoert de truck de patiënt naar de boulevard of een strandovergang, om daar de patiënt over te dragen aan een eveneens gealarmeerde ambulance. In die gevallen is de truck een noodzakelijk verlengstuk van de reguliere zorg.

Wilt u de kNRM steunen met uw donatie? Bezoek www.knrm.nl of stuur een mail direct naar de stations op Goeree-Overflakkee pr@stellendam.knrm.nl.