Nu op de radio: Archipel Actueel

Reddingsbrigade paraat voor tropische dagen

logo reddingsbrigadeDe Reddingsbrigade verwacht extra drukte door het voorspelde tropische weer de komende dagen, vooral in het weekend (18 augustus 2012). Op de reddingsbrigadeposten zijn de lifeguards van de Reddingsbrigade erop voorbereid. Het belangrijkste advies aan de badgasten: "Geniet ervan, maar volg de lokale adviezen op en pas vooral op je kind", aldus directeur Raymond van Mourik.

Deze week ging de teller van het geregistreerde aantal vermiste kinderen op stranden en bij recreatiewater al over de grens van 1.000 kinderen (1.025). Daarmee is het jaarrecord van 2009 (961) nu al verpulverd. Tot nu toe kon de Reddingsbrigade alle kinderen ongedeerd met de ouders herenigen.

De Reddingsbrigade herhaalt haar oproep om extra aandacht te besteden aan de kinderen. Er zijn deze zomer gemiddeld al meer dan 100 kinderen per week vermist geraakt. "Een triest aantal", aldus directeur Van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. "Je kan het voorkomen: speel met je kinderen en laat je niet afleiden. Dan heeft iedereen een topdag." Mocht een kind toch in een oogwenk uit zicht verdwenen zijn, dan helpt een 06-polsbandje om het zo snel mogelijk weer met de ouders te herenigen. De Reddingsbrigade deelt ze samen met Interpolis gratis uit op de reddingsbrigadeposten.

Tips van de Reddingsbrigade voor de voorspelde tropische dagen:
1) Pas op je kind!
Kinderen kunnen in een oogwenk uit zicht zijn op een druk (recreatie)strand. Speel ermee of hou ze tenminste voortdurend in de gaten. Voorzie je kind van een Interpolis 06-polsbandje. Hierop kan je de naam van het kind en het mobiele telefoonnummer van een van de ouders zetten. Zo kan de reddingsbrigade zoekgeraakte kinderen weer snel bij hun ouders terugbrengen. Bij reddingsbrigadeposten in heel Nederland zijn de hersluitbare 06-polsbandjes, dankzij de samenwerking met Interpolis, gratis verkrijgbaar.

2) Informeer lokaal naar de omstandigheden en de weersverwachting:
Bij tropisch weer komt vaak een plotselinge weersomslag voor. Houd de weersvoorspelling in de gaten en zorg dat je tijdig van het water bent voor een weersomslag. De Reddingsbrigade kan lokaal adviseren over de verwachtingen. Ook weet de lokale Reddingsbrigade waar je het beste kan zwemmen om bijvoorbeeld niet in een muistroom terecht te komen. Let ook op de vlagsignalen van de Reddingsbrigade en ga met aflandige wind niet met drijfmiddelen het water op.

3) Geniet van het mooie weer en het water en denk aan de volgende praktisch tips:
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de reddingsbrigade toezicht houdt.
2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Zorg dat uw mobiele telefoon is opgeladen en check of u voldoende bereik heeft.
3. Gebruik in zee geen vlinderbandjes bij uw kind in verband met de invloed van de wind, stroming en golfslag. Blijf binnen een armlengte afstand van kleine kinderen.
4. Spreek een herkenbaar punt af, voor als je elkaar kwijt raakt, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare kinderafbeelding.
5. Kind kwijt? Waarschuw direct de reddingsbrigade en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen echter vaak tegen de wind in.
6. Is uw kind terecht? Wordt niet boos op het kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.
7. Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en smeer goed in met zonnebrand.
8. Blijf niet te lang in het water en ga niet helemaal onder water, de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe.
9. Neem als watersporter goede voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer het materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee en draag een wetsuit. Let op eventuele zonering van de watersport.
10. Volg de adviezen op van de lokale Reddingsbrigade.