Nu op de radio: Archipel Love Songs

Reddingsbrigade verwacht toename vermiste kinderen

De Reddingsbrigade verwacht dat door het warmere weer de komende week, nog meer mensen het strand zullen opzoeken. Door de toenemende drukte raken kinderen dan makkelijker zoek. De reddingsbrigade adviseert daarom ouders en begeleiders van jonge kinderen om deze goed in de gaten te houden en te voorzien van een Interpolis 06-polsbandje.

Op het bandje kunnen ouders de naam van het kind en het mobiele telefoonnummer van een van de ouders zetten. Zo kan de reddingsbrigade verdwaalde kinderen weer snel bij hun ouders terugbrengen.

Jaarlijks herenigt de reddingsbrigade gemiddeld zo'n 700 kinderen met hun ouders. Bij reddingsbrigadeposten in heel Nederland zijn, dankzij de samenwerking met Interpolis, de hersluitbare 06-polsbandjes gratis verkrijgbaar.

Reddingsbrigade Nederland adviseert strandbezoekers goed te letten op de waarschuwingsvlaggen bij de reddingsbrigadepost en te kijken op de strandborden die bij de strandopgang staan met informatie over lokale risico's, waarschuwingssignalen en speciale zones voor watersport. Kennis van de lokale situatie helpt ongelukken voorkomen. Vooral de weersomstandigheden kunnen per dag verschillen.

Tien tips van de reddingsbrigade om samen met uw kinderen veilig van het water te genieten:

  1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de reddingsbrigade toezicht houdt.
  2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop.
  3. Is uw mobiele telefoon opgeladen en heeft u voldoende bereik?
  4. Gebruik geen vlinderbandjes bij uw kind in verband met de stroming van de zee.
  5. Spreek een herkenbaar punt af, voor als je elkaar kwijt raakt, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare kinderafbeelding.
  6. Kind kwijt? Waarschuw direct de reddingsbrigade en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de wind mee en de zon in de rug. Meisjes met lange haren lopen echter vaak tegen de wind in.
  7. Is uw kind terecht? Wordt niet boos maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.
  8. Bedenk of u fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten en smeer flink met zonnebrand.
  9. Blijf niet te lang in het water en ga niet helemaal onder water, de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe.
  10. Neem als watersporter goede voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer het materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes mee en draag een wetsuit.