Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Richard Groenendijk steunt goed doel van Omloop

Foto

"Natuurlijk doe ik mee! Ik hoefde daar niet lang over na te denken toen Els Keuvelaar me vroeg om mee te doen aan De Omloop. Nu ben ik geen getrainde sporter. 30 Kilometer vind ik met de auto al ver. Maar ik ga mijn best doen! Ik ben erbij!", vertelt Richard Groenendijk, cabaretier en musicalster, enthousiast. "Het is zo belangrijk dat er geld wordt ingezameld voor onderzoek voor de ALS Stichting."

Els Keuvelaar vatte met goede vriend Ruud Mulder het idee op om mee te doen aan de Omloop, het jaarlijkse wandelevenement waarbij binnen 24 uur 110 kilometer wordt gelopen op het eiland Goeree-Overflakkee voor het goede doel. Ook zijn er afstanden van 55 en 30 kilometer mogelijk. Dit jaar is het hoofddoel de Stichting Wereldwinkel Goeree-Overflakkee en Best Buddies. De drie kleinere doelen zijn Kindermiddag Voedselbank Goeree-Overflakkee, de Stichting AmbulanceWens en de ALS Stichting. Dat laatste is de reden dat Els en haar vrienden besloten mee te lopen. Els verloor in oktober 2007 haar man Joop aan ALS. Ook haar schoonzus, Toos, lijdt momenteel aan deze ziekte.

ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De motorische zenuwcellen in de hersenstam sterven af en signalen van de hersenen om de spieren aan te sturen komen daardoor niet langer aan. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Wel worden geleidelijk steeds meer spieren aangedaan. Behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel de ziekte verloopt, verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS patiënt is slechts drie tot vijf jaar. "De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Er zijn ook geen medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Wetenschappelijk onderzoek is daarom heel belangrijk. Daar is geld voor nodig. Veel geld," vertelt Els. "Stamceltherapie zou misschien een oplossing kunnen brengen."

De ziekte openbaarde zich bij Joop Keuvelaar in verschillende dingen. Hij begon te stotteren, was moe en kreeg kramp in zijn kuiten. Ook zijn vingers kon hij steeds moeilijker bewegen. Els gaat verder: "We hadden op zakelijk gebied -Joop en Els hadden samen een juwelierszaak- veel voor onze kiezen gehad. Dus we dachten in eerste instantie dat het door alle stress kwam. Maar na verschillende onderzoeken werd geconstateerd dat het ALS was. Nu kunnen ze dat niet echt meten of testen, maar naar gelang de symptomen zich openbaren stellen ze dat vast. Toen de diagnose kwam, hebben we samen veel gehuild. Joop was heel boos en teleurgesteld. Het idee dat zijn spraak weg zou vallen beangstigde hem het meest. Ik ben mijn spraak, vond hij." Toen het slechte nieuws een beetje was bezonken, ging ook de knop om: "Het is wat het is. We wisten dat we niet veel tijd zouden hebben, maar we zouden genieten. Gelukkig deden we dat altijd al, maar nu moest het 'op turbo'. We zijn eerst op safari geweest naar Tanzania. Daarna gingen we met de camper zes weken weg. We bezochten Sint Petersburg en Praag. Het was een emotionele periode. Heel fijn was dat Joop open was over zijn ziekte. We hebben er met anderen altijd over gesproken en het niet verstopt."

Ruud Mulder is een van de tientallen vrienden van Joop, die ook meeloopt met deze 'OmJoop' zoals ze de tocht al gedoopt hebben. Hij denkt met veel bewondering terug aan Joop: "Hij droeg zijn ziekte zo moedig. Hij kon er goed over praten. Hij maakte er zelf ook veel grappen over. Joop was een echte levensgenieter. Hij hield van lekker eten, mooie wijnen en sigaren. Joop was een bijzondere man. Hij was ondanks zijn ziekte niet zielig en zo positief van geest. Hij was van de ongecompliceerde lol, maar kon ook heel serieus zijn. We hebben altijd heel veel plezier gehad. Altijd grappen, rare ideeën." Richard luistert aandachtig als Ruud en Els herinneringen ophalen aan Joop. "Je moet er toch niet aan denken. Dat je een geliefd familielid aan zo'n vreselijke ziekte moet verliezen? Dit onderzoek is zo belangrijk. Ik ben blij dat ik wat kan doen. Ik ben er op 21 augustus, in een T-shirt met de foto van Joop erop. Ik hoop dat heel veel mensen hierdoor geïnspireerd raken ook hun steentje bij te dragen. Begrijp me niet verkeerd, De Omloop steunt natuurlijk vier goede doelen, die ieder voor zich, allemaal support verdienen, maar ik draag de ALS Stichting wel een extra warm hart toe."

Meer informatie: www.omloop.com.