Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Samen je eigen starterswoning bouwen in Middelharnis

Foto

De gemeenteraad van Middelharnis heeft besloten om de locatie van het gemeentelijke opslagterrein aan de Molenweg beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van starterswoningen door middel van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Jongeren die graag een betaalbare koopwoning willen in Middelharnis zijn afgelopen voorjaar via een wervingscampagne uitgenodigd om mee te doen aan dit project. Inmiddels zijn 17 deelnemers van start gegaan. Zij hebben zich verenigd in Kopersvereniging Molenplein. Er zijn nog enkele plekken vrij en (koop)starters tot en met 35 jaar worden uitgenodigd om zich bij dit project aan te sluiten.

De 17 leden van Kopersvereniging "Molenplein" zijn samen met gemeente Middelharnis, Bouwvereniging Sommelsdijk en begeleidingsbureau Urbannerdam bezig om aan de Molenweg 20 tot 25 starterswoningen te realiseren op een unieke manier die nog niet eerder is toegepast op Goeree-Overflakkee.

CPO
Het principe van collectief particulier opdrachtgeverschap - in het kort: CPO - is dat een groep particulieren gezamenlijk, als collectief, optreedt als projectontwikkelaar bij de realisatie van haar woningbouwproject. Dit kan zowel een nieuwbouw- als een renovatieproject zijn. Eenvoudig gezegd betekent het: samen je eigen huis bouwen.

Het voordeel van dit principe is dat de winstmarge van een traditionele projectontwikkelaar bespaard kan worden en de droom van het kopen van een eigen woning voor een starter op deze manier veel beter bereikbaar is, zeker omdat de Bouwvereniging Sommelsdijk een Koopgarant regeling aanbiedt.

CPO biedt de ruimte voor een koper om binnen een aantal vastgestelde kaders zijn woning geheel naar eigen wens te ontwerpen. De kopers bepalen gezamenlijk de verkaveling, typologie en stijl van de woningen waarna de kopers individueel op woningniveau de woonwensen verder kunnen laten uitwerken. Een ander voordeel van CPO is dat je je nieuwe buren al leert kennen voordat je ergens gaat wonen. Uiteraard dienen de kopers zich wel te houden aan bepaalde voorwaarden die door de gemeente worden gesteld en aan alle regelgeving op het gebied van bouwen en wonen.

Het project
Kopersvereniging Molenplein gaat voor haar leden 20 tot 25 woningen realiseren. Het gaat om starterswoningen van twee verdiepingen met een kap en een tuin. Bouwvereniging Sommelsdijk biedt een Koopgarant-constructie aan. Dit betekent in het kort dat je een korting krijgt op de uiteindelijke V.O.N. (vrij op naam) prijs. Als je de woning wilt verkopen dan is de corporatie verplicht om je woning binnen drie maanden terug te kopen en samen deel je winst of verlies volgens een bepaalde verdeelsleutel. Het streven is om een eenvoudige en betaalbare woning te realiseren voor het collectief. Individueel kun je nog kiezen voor een aantal opties. We adviseren je alleen in te schrijven als je minimaal 140.000 euro kunt financieren. Er is geen garantie dat je het voor dit bedrag gaat redden, maar het is voorlopig wel het streven om het hiervoor mogelijk te maken.

Gezamenlijk wordt een architect uitgekozen en iedereen die meedoet kan zelf veel invloed uitoefenen op zijn of haar eigen woning. Als je je inschrijft, schrijf je je in eerste instantie in voor een plek in het project. Op een later tijdstip worden de kavels onderling verdeeld.

Er zijn op dit moment nog veel onzekerheden: De prijs? Hoe zien de woningen er uit? Hoeveel woningen komen er nu precies? Hoeveel kamers krijg je? Dat hoort allemaal bij een CPO-project en het voordeel is dat je zelf nog kan meebeslissen over al deze zaken.

Meedoen?
De locatie aan de Molenweg biedt plaats voor de ontwikkeling van 20 tot 25 starterswoningen (rijtjeshuizen). Het exacte aantal kan op dit moment nog niet worden vastgesteld. Er zijn 17 deelnemers dus er zijn nog 3 tot 8 plekken beschikbaar. Op basis van het principe van "wie het eerst komt, wie het eerst maalt" zullen de resterende plekken worden opgevuld.

Iedere inwoner van Goeree-Overflakkee van 35 jaar en jonger die nu bij z´n ouders of op kamers woont (starters) of die nu een zelfstandige huurwoning huurt (koopstarters) mag zich inschrijven. Onder bepaalde voorwaarden mogen jongeren die tijdelijk ergens anders wonen ook meedoen. De exacte criteria en de bepaling van voorrang zijn te vinden op www.middelharnis.nl.

Inschrijven doe je door het insturen van een compleet ingevuld inschrijfformulier en door het storten van het inschrijfgeld á € 500. De datum waarop beide zaken zijn ontvangen bepalen de volgorde van toelating in het project. Je kunt je tot nader order inschrijven. Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en spelregels op www.middelharnis.nl of neem contact op met Martijn Schutte van Urbannerdam hij is bereikbaar op (010) 280 64 48 of via m.schutte@urbannerdam.nl of met Pauline Dirks van de gemeente Middelharnis zij is bereikbaar op (0187) 47 55 87 of via pauline.dirks@middelharnis.nl.