Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Samenwerkende Muziekscholen Goeree-Overflakkee opgericht

Foto

Op zaterdag 6 december 2014 werd het samenwerkingsverband tussen de drie muziekscholen die het eiland telt opgericht en het daartoe gemaakte convenant officieel ondertekend. De Samenwerkende Muziekscholen Goeree-Overflakkee (SAMUGO) zijn: Muziekschool De Deltastreek, Muziekschool Goeree-Overflakkee en de Stichting Muziekonderwijs Oost-Flakkee.

Deze muziekscholen staan al decennia lang aan de basis van de rijke muziekcultuur; een muziekcultuur, op een fantastisch niveau, die een stevige bijdrage levert aan de uitstraling en het gezicht van dit eiland.

De muziekscholen De Deltastreek en Oost-Flakkee zijn gespecialiseerd in het onderwijs ten behoeve van de harmonie/fanfare orkesten en brassbands. Muziekschool Goeree-Overflakkee richt zich eveneens op dit Hafabra-onderwijs maar is daarnaast ook een grote school voor de algemene brede vraag naar muziekonderwijs. Gezamenlijk hebben de muziekscholen ongeveer 500 leerlingen. Dankzij deze opleidingen is er ook een goede toestroom van leerlingen naar de orkesten. Deze uitstekende orkesten hebben een grote plaats in de samenleving en sommigen zetten Goeree-Overflakkee in binnen- en buitenland op de kaart.

De al jarenlang bestaande samenwerking tussen de drie muziekscholen (o.a. op het gebied van de examens) heeft nu geleid tot de oprichting van de SAMUGO. Muziekonderwijs is een uitermate zinvolle investering in het welzijn van mensen en vooral ook zeer belangrijk voor de persoonlijk ontwikkeling van de kinderen. Het ontwikkelt op een bijzondere manier de creativiteit en bevordert verder de algemene cognitieve, motorische, emotionele en sociale vaardigheden van het kind.

De SAMUGO staat voor het in stand houden en verder stimuleren van goed, betaalbaar en gesubsidieerd muziekonderwijs, waarbij zowel kwaliteit als (financiële) toegankelijkheid voor de inwoners hoog in het vaandel staan. Het convenant werd ondertekend door de voorzitters van de drie scholen mevrouw J. Lokker, de heer F. van Leersum en de heer R. Smeets. "Muziekonderwijs zo dicht mogelijk bij de leerling" is het motto en graag wil de SAMUGO hier nog heel lang garant voor staan en blijven werken aan een goede basis voor de rijke muziekcultuur van Goeree-Overflakkee.