Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten groeit gestaag

De vier gemeenten van het SVAG benaderen op dit moment andere gemeenten die het lidmaatschap overwegen. Op 20 mei organiseert het SVAG een landelijk symposium. Er zijn afspraken met de VNG dat zij een bijdrage aan het symposium levert. Het Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten bestaat op dit moment uit de gemeenten Bergambacht, Goedereede, Nederlek, en Waddinxveen.

Het SVAG is een vereniging die strijdt voor het zelfbeschikkingsrecht van lokale overheden en behoud van een stevig bestuursdomein. Gedwongen herindelingen en uitholling van taken doen de autonomie van gemeenten geweld aan.

Begin 2011 verzond de vereniging een brief naar 315 gemeenten. Daarin vroeg zij de colleges en gemeenteraden om de doelstellingen van het SVAG te onderschrijven en lid van de vereniging te worden.

Op 20 mei organiseert het SVAG haar eerste symposium. Het SVAG nodigt vertegenwoordigers van gemeenten uit op een centrale locatie in Nederland. Verschillende, aan lokale autonomie gerelateerde onderwerpen komen aan de orde.

Het initiatief van het SVAG krijgt op 20 mei 2011 de steun van diverse bestuurlijke autoriteiten. De professoren Arthur Ringeling en Jaap van Duijn houden dan een lezing. Bram Peper levert een bijdrage aan de conferentiemap. Ries Jansen en Gerrit van Hofwegen begeleiden het symposium met hun adviezen. Bovendien licht de VNG op 20 mei het stappenplan toe dat binnenkort verschijnt over de mogelijkheden voor zogeheten Shared Services tussen gemeenten. Deze zijn het alternatief om de dienstverlening van gemeenten op een grotere schaal te brengen zonder bestuurlijke herindeling.

De voorzitter van het SVAG, Frans Tollenaar, is blij met het succes van het SVAG: "Autonomie blijkt een onderwerp te zijn dat enorm leeft bij lokale overheden. Ik ben aangenaam verrast met een snelle groei. Het symposium op 20 mei is een ideale gelegenheid voor gemeenten om nader kennis met het SVAG te maken."

Meer informatie over het Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten is te vinden op de website; www.svag.nl. Op de website zijn verschillende publicatie te downloaden. Het SVAG is ook te volgen op Twitter: @svagnl.