Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Sanering tuinen Den Bommel gestart

Foto

Op woensdag 1 april 2009 gaf de provincie Zuid-Holland het startsein voor de sanering van 23 tuinen aan de Boven Oostdijk en Spuidijk in Den Bommel. Op de locatie van de betreffende achtertuinen was vroeger de spuikom gesitueerd waarin het overtollig slib werd gestort. De gemeente Oostflakkee heeft bij de provincie aangedrongen op het saneren van de gronden.

Na jaren van overleg besloot de provincie Zuid-Holland om aan de slag te gaan met de bodemsanering. Samen met bewoners heeft de gemeente Oostflakkee zich hard gemaakt voor de realisatie hiervan. Bij de provincie was het gedeputeerde Van Heijningen die zich er voor inzette. Wethouder Gert-Jan van der Valk sprak hiervoor zijn waardering uit tijdens een korte toespraak voorafgaand aan het officiële moment. De wethouder lichtte toe dat meteen de riolering wordt aangepakt. "De functionaliteit van de riolering is door de sanering niet meer voldoende. De tuinen worden opgehoogd en daarom moet het rioolstelstel worden vervangen. Hoewel de vervanging hier nog niet gepland was, hebben wij de aannemer opdracht gegeven om ook die werkzaamheden op te pakken."

Ook waarnemend burgemeester Jan Heijkoop van de gemeente Oostflakkee is blij dat bewoners, gemeente en provincie er samen uitgekomen zijn. "Het heeft een grote impact op de bewoners, het is zaak hier zorgvuldig met om te springen. Want als er geen sanering zou plaatsvinden, dan zou de onzekerheid over de veiligheid van de leefomgeving blijven voortduren." Verder sprak hij waardering uit voor de manier waarop de provincie en aannemersberdijf GMB de bewoners informeren. Er is voorafgaand aan de werkzaamheden een informatieavond geweest en bewoners worden door middel van een nieuwsbrief regelmatig op de hoogte gehouden.

In maart 2009 is GMB begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Als officiële starthandeling werd op 1 april door de heer Goumans, directeur Omgevingsdiensten bij de provincie Zuid-Holland, een 'eerste' stuk tuin afgegraven. Vervolgens gaf aannemer GMB, als verwijzing naar de voorjaarschoonmaak, de aanwezigen een emmer met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen cadeau. "Wij zorgen voor het schoonmaken van uw tuin en met dit pakket kunt ook u aan de slag", zo sprak een medewerker van het aannemersbedrijf.