Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Scabiës (schurft) geconstateerd op Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee is bij enkele medewerkers van zorginstellingen en de thuiszorg waaronder Careyn scabiës (schurft) geconstateerd. Scabiës is een ongevaarlijke huidziekte die vooral veel jeuk kan veroorzaken. Met name bij intensieve zorg kan verspreiding van schurft plaatsvinden, omdat dan langdurig en frequenter huidcontact mogelijk is tussen cliënt en medewerker.

Voorzorgsmaatregelen
De thuiszorg van Careyn heeft in goed overleg met de GGD Zuidhollandse Eilanden, huisartsen en het Van Weel Bethesda ziekenhuis direct de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn extra hygiënische maatregelen getroffen. Daarnaast zijn uit preventief oogpunt alle personeelsleden en overige personen die mogelijk besmet zijn, geïnventariseerd voor behandeling. Verder blijven de betrokken partijen alert op signalen of huidaandoeningen die zouden kunnen wijzen op schurft en wordt mensen geadviseerd bij klachten contact op te nemen met de GGD.

Wat is schurft?
Schurft is een meestal weinig besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. De ziekte kan worden opgelopen door langdurig of veelvuldig huidcontact met iemand die schurft heeft. Na besmetting duurt het nog twee tot zes weken voordat er klachten ontstaan. Er treedt geen besmetting op door een slechte lichamelijke verzorging of kortdurend huidcontact zoals bijvoorbeeld het geven van een hand.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het insmeren van het lichaam of het slikken van een geneesmiddel dat de schurftmijt doodt en het wassen of drogen op minimaal 50 graden gedurende minimaal 10 minuten en/of luchten van gedragen kleding en beddengoed gedurende 72 uur.

Meer informatie
Voor meer informatie over schurft kan contact worden opgenomen met GGD Zuidhollandse Eilanden, 0181-652440, of via de website van de GGD (www.ggd-zhe.nl).