Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Schade Oud en Nieuw Oostflakkee minimaal

Sinds een aantal jaar wordt de jaarwisseling in de gemeente Oostflakkee gecoördineerd aangepakt. Politie, brandweer, beveiliging, organisatoren van feesten en gemeente werken samen om de jaarwisseling zo rustig mogelijk te laten verlopen. De aanpak van de laatste jaarwisseling is onlangs met alle partijen geëvalueerd.

2010
In de laatste maanden van 2010 is al toegewerkt naar de jaarwisseling 2010-2011. In november was er een startbijeenkomst met alle partijen waar alle aspecten van de jaarwisseling werden besproken. Aan de orde kwamen onder meer de te nemen maatregelen ter voorkoming van schade en de communicatie richting de inwoners en bedrijven. Omdat tijdens de vorige jaarwisseling het plaatsen van stookcontainers in alle kernen goede effecten had, besloot men ook deze jaarwisseling te zorgen voor containers waarin men legaal en onder toezicht hout mocht stoken.

Tijdens eerdere jaarwisselingen zijn in Ooltgensplaat en Oude-Tonge feesten georganiseerd door inwoners. Ook is In Achthuizen sinds enkele jaren een horecagelegenheid geopend. Dit jaar was er voor het eerst ook in Den Bommel een feesttent. Deze jaarwisseling was er dus in iedere kern vertier.

In december zijn er twee schouwrondes gehouden in de gemeente. Diverse partijen waaronder de gemeente en politie gingen de gemeente in om te zien of er gevaarlijke situaties konden ontstaan door bijvoorbeeld niet of onvoldoende afgesloten bouwterreinen. Ook werd gelet op de opslag van brandbaar materiaal dat gebruikt zou kunnen worden voor een vreugdevuur.

Evaluatie
Met alle betrokken partijen werd in januari 2011 over de aanpak van de jaarwisseling gesproken. Burgemeester Heijkoop zat de bijeenkomst voor en gaf als inleiding aan het zeer op prijs te stellen dat alle betrokken partners het verloop van de jaarwisseling wilden evalueren om te kijken waar er verbeterpunten liggen. Hij was verheugd te kunnen stellen dat de jaarwisseling over het algemeen rustig is verlopen, zonder al te veel bijzonderheden.

De stookcontainers hebben ook dit jaar hun effect gehad. De komende jaarwisseling worden deze dus weer in het draaiboek opgenomen. Helaas was er in Oude-Tonge wederom een vuur aan de Melkweg. Het verplaatsen van de stookcontainer naar de Melkweg blijkt na enige discussie niet de oplossing voor het probleem Onder meer omdat gevreesd wordt voor (s)looproutes tussen de Melkweg en de feestlocatie op de Kaai.

De feesten zijn goed bezocht en de organisatoren kijken met een tevreden gevoel terug op de avond en nacht. Er zijn nagenoeg geen incidenten geweest en de sfeer was goed. Jong en oud was aanwezig om het begin van het nieuwe jaar te vieren. Wijkagent de heer Kok gaf aan alle organisaties zijn complimenten voor de wijze waarop de feesten zijn georganiseerd. De heer Duijzer, eigenaar van de supermarkt in Ooltgensplaat waar in andere jaren veel overlast en schade was, sloot zich hierbij van harte aan.

Inzet van de brandweer bleek in Den Bommel niet nodig dit jaar. De wijkagent gaf aan dat de jaarwisseling in Acthuizen ook zeer rustig is verlopen.

Vuurwerkschade
Door meerdere aanwezigen werd de zorg uitgesproken over de grote hoeveelheid zwaar en illegaal vuurwerk dat dit jaar is afgestoken. Het vermoeden is dat juist dat vuurwerk voor de schade en overlast heeft gezorgd. In totaal was er in de nieuwjaarsnacht voor zo'n € 3.000,- schade aan onder meer verkeersborden. Ook zijn er helaas een aantal vuilcontainers verloren gegaan, ondanks de oproep aan inwoners om deze niet op straat te laten staan. Het totaalbedrag valt echter mee, zeker gezien de grote schades van een aantal jaar geleden.

Samenwerking
Afsluitend gaf burgemeester Heijkoop aan dat hij tevreden is over de samenwerking tussen alle partijen. De verbeterpunten worden opgepakt om te zorgen dat het de volgende keren nog beter verloopt. Hij hoopt ook komende jaarwisseling te mogen rekenen op een ieders inzet.