Nu op de radio: Sport Lokaal

Schoolverkeersexamens 2010

Foto

Op 15 april 2010 namen de leerlingen van tien scholen in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet deel aan het landelijke schriftelijke verkeersexamen dat werd afgenomen door de Commissie Schoolverkeersexamens Gemeente Middelharnis met behulp van vrijwilligers. De 215 leerlingen konden door het goed beantwoorden van de soms moeilijke vragen maximaal twintig punten behalen. 

Dat het geen makkelijk examen is bleek wel toen de uitslag bekend werd. Er behaalden 23 leerlingen niet de benodigde 13 punten om te slagen. De gezakte leerlingen hebben een herexamen kunnen doen gelijktijdig met 2 leerlingen die op de landelijke examendag ziek waren. Hierbij lukte het 5 leerlingen om alsnog te slagen.  De niet geslaagde leerlingen zullen in 2011 opnieuw een schriftelijk examen kunnen afleggen. Zes leerlingen wisten het theorie-examen geheel foutloos te maken. Na het schriftelijk examen kreeg iedere leerling de folder 'een veilige fiets voor uw kind' van Veilig Verkeer Nederland mee naar huis. 

Nadat iedereen ruim de tijd heeft gehad om de fiets in orde te brengen werd op 31 mei 2010 het verkeersexamen in de praktijk afgelegd. De 212 leerlingen reden door Sommelsdijk en Middelharnis, waarbij in de route ook de wegen met moeilijke kruisingen en veel verkeer in de route waren opgenomen. De route was ruim van tevoren bekend zodat deze ook geoefend kon worden met ouders en leerkrachten. Langs de route stonden meerdere vrijwilligers, zodat de leerlingen constant in beeld waren en goed konden worden beoordeeld. Bij de start werden alle fietsen van de deelnemers weer gekeurd. Er waren 21 leerlingen die gehele route zonder fouten wisten te af te leggen. Van de 212 leerlingen behaalden er 211 een voldoende voor het praktisch examen. Na het praktijkexamen te hebben afgelegd maakten 147 leerlingen gebruik van de mogelijkheid om de postcode met het huisnummer in de fiets te laten graveren. Hierdoor kunnen deze fietsen sneller bij de eigenaar worden teruggebracht als die wordt gevonden na diefstal.

Dit jaar was Laurens Visser (van de Bosseschool) de enige leerling die zowel theorie als praktijk foutloos wist af te leggen. Op 10 juni 2010 werd hij in bijzin van familie en leerkracht en schooldirecteur dan ook in het zonnetje gezet op het gemeentehuis van Middelharnis. Hij ontving uit handen van de wethouder van onderwijs J. van Doorn zijn diploma en een cadeau. Namens de Commissie schoolverkeersexamens ontving Laurens uit handen van de voorzitter G. Boender ook nog een VVV-bon.

De leerkracht en de directeur van de Bosseschool werden vervolgens verrast met de mededeling dat de leerlingen van hun school gemiddeld het hoogste aantal punten met theorie hadden behaald. De school had gemiddeld  16,9 punten behaald. Hiervoor ontving de school dan ook de beker die jaarlijks wordt uitgereikt.