Nu op de radio: Archipel bij nacht

Serie: Wel en wee - Kop van Goeree vergeleken met Overflakkee

Door Nick Ehbel - In deze aflevering besteden we aandacht het verschil tussen Goeree en Overflakkee. In deze aflevering vergelijken we de Kop van Goeree met Overflakkee. De Kop en de Hals van ons eiland liggen binnen de gemeentegrenzen van Goedereede. De Romp ligt in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee.

Natuur, landschap en natuurlijke variatie
Het is niet vreemd, dat ons eiland in het onderzoek positief scoort op natuur en landschap. Dat is wel het geval met de lage score op natuurlijke variatie. Dat onderdeel geeft aan hoe het landschap gewaardeerd wordt door de Nederlanders. ‘Deze waardering wordt bepaald door de hoeveelheid natuurlijke vegetatie, de afwisseling in begroeiing en de hoeveelheid opgaande begroeiing. Opgaande begroeiing, met name bos, maar ook bijvoorbeeld houtwallen en singels, verhogen de belevingswaarde van landschappen'. Volgens het onderzoek scoort ons eiland dus laag op natuurlijke variatie. Het is niet verwonderlijk dat de Kop van Goeree hierop een uitzondering is en juist erg hoog scoort.

Historische kenmerkendheid en horizonvervuiling
Ons eiland scoort helaas ook laag op historische kenmerkendheid. Het gaat hier om het aantal cultuurhistorische monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten, dat geregistreerd is door Monumentenzorg. Horizonvervuiling is de negatieve waardering van storende elementen in ons landschap. Hierop scoort ons eiland als geheel hoog. ‘Oostflakkee en Middelharnis scoren iets beneden het gemiddelde. De positieve score voor Overflakkee is dan ook te danken aan een hoge score voor Dirksland'. Wat betreft de waardering voor bebouwing in landelijk gebied springt ons eiland er op een positieve manier uit. Het feit dat ons eiland omringd wordt door water zorgt voor een hoge waardering van het landschap.

De Kop van Goeree vergeleken met Overflakkee
De Kop van Goeree onderscheidt zich dus positief van de Hals en de Romp op het gebied van natuurlijke variatie. Ons eiland als geheel scoort minder op historische kenmerkendheid. Echter, de Kop, de Hals en de Romp van ons eiland scoren positief op de onderdelen natuur, landschap, horizonvervuiling, bebouwing en water.

In een volgende aflevering gaan we in op de landbouw als drager van het landschap.
Bron: ‘Kiezen of Delen'. Tekst: Nick Ehbel, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.