Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Serie: Wel en wee op Goeree-Overflakkee - De bevolking

Foto

Door Nick Ehbel - In deze aflevering gaan we het hebben over de bevolking. We gaan kijken naar de mate waarin ons eiland de bevolking een leefbare leefomgeving biedt op sociaal-cultureel vlak. Dat is afhankelijk van het gedrag van de bewoners zelf. Daarom gaan we eerst zien welke ontwikkeling de bevolking van Goeree-Overflakkee de afgelopen periode heeft gemaakt, hoe ze is opgebouwd en wat we in de toekomst aan ontwikkeling kunnen verwachten.

De bevolking
Ons eiland telde in 2006 47.500 inwoners. In 1975 waren dat er 38.000, zodat er sprake is van 25% groei. Er zijn minder dan 200 mensen per vierkante kilometer, waardoor ons eiland behoort tot het Nederlandse platteland. De gemeente Middelharnis vormt hierop een uitzondering, want die telt ongeveer 300 mensen per vierkante kilometer en is met 17.500 inwoners groter dan de andere gemeenten.
Op Oostflakkee na groeide het aantal inwoners meer dan landelijk. Vooral de gemeente Goedereede maakte een flinke groei mee. De laatste drie jaar was de groei op ons eiland echter lager dan landelijk.

De groei van de bevolking tussen 1995 en 2005 wijkt af van de standaard. ‘De natuurlijke aanwas (per saldo 1.400) en de buitenlandse migratie (per saldo 300) zijn relatief laag, terwijl het binnenlands migratiesaldo juist bijzonder hoog is. Tussen 1995 en 2005 daalde de plattelandsbevolking in Nederland met 2 procent, terwijl de bevolking op het eiland met 2 procent steeg ten gevolge van de binnenlandse migratie (ruim 900 mensen).'

Een probleem op het platteland is het vertrek van jonge mensen. ‘Zij vormen een bron van arbeid, maken gebruik van voorzieningen, zorgen voor dynamiek en zijn daarom belangrijk voor de economie.' De meeste veranderingen vinden plaats in de leeftijdsklassen van 15 tot 35 jaar. Zij verhuizen voor hun opleiding, hun werk of omdat ze kinderen krijgen.

‘In de leeftijd van 15 tot 25 jaar verhuizen veel jongeren voor hun opleiding en hun werk van het eiland naar de regio Rotterdam. Per saldo verlieten ruim duizend mensen uit deze leeftijdsgroep de regio. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar vertrokken ook veel mensen van het eiland. De emigratie in deze leeftijdscategorie werd echter meer dan gecompenseerd door immigranten.' Het is interessant dat veel jong volwassenen het eiland verlaten, maar dat ook veel van hen hier komen wonen. Goeree-Overflakkee blijkt voor jonge mensen een aantrekkelijk woongebied te zijn!

Toekomstverwachting
Men verwacht dat het aantal inwoners de komende 15 jaar zal blijven groeien. Dat zal sneller gaan dan landelijk en veel sneller dan op het totale platteland in Nederland. ‘Waarschijnlijk zal het aantal inwoners vanaf 2020 gaan dalen... Naar verwachting zal de vergrijzing op Goeree-Overflakkee zich in de toekomst sterker voordoen dan in Nederland als geheel.'

In een volgende aflevering wordt gekeken naar de ‘sociale cohesie', die gevormd wordt door de deelname aan maatschappelijke instituties en de sociale contacten die de mensen op ons eiland met elkaar onderhouden.

Bron: ‘Kiezen of delen'. Tekst: Nick Ehbel, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.