Nu op de radio: Weekendmix

Serie: Wel en wee op Goeree-Overflakkee - Natuur en landschap

Foto

Door Nick Ehbel - In deze aflevering besteden we aandacht aan natuur en landschap. Dit onderwerp verschaft een beeld van de landschappelijke en uiterlijke kwaliteiten van het eiland Goeree-Overflakkee. Het landschappelijke uiterlijk van Nederland varieert sterk per regio. Door deze landschappelijke verscheidenheid wordt het uiterlijk van de regio's verschillend gewaardeerd.

Goeree-Overflakkee is een oase van rust en ruimte in de buurt van de grote stad aan de overkant. Ons eiland is herkenbaar door polders, dijkdorpen, havenkanalen, kreken, akkerbouwgebieden en natuurgebieden. In het landschap zijn wel verschillen. Door inpolderingen in verschillende perioden zijn de oorspronkelijke verschillende eilanden gevormd tot één eiland.

Er zijn drie landschappen te onderscheiden: Kop (Goeree), Hals (Stellendam) en Romp (Overflakkee). ‘Op de Kop van Goeree is het landschap kleinschalig met veel afwisseling tussen duinen, akkers, natuurgebieden en kreken. De Hals vormt de verbinding tussen Overflakkee en de Kop van Goeree en de polderstructuur is sterk oost-west gericht. De romp van Overflakkee wordt gekenmerkt door grootschalig polderlandschap met kenmerkende afwisseling van ringpolders en aandijkingen.' Zowel de Kop als de Hals liggen binnen de gemeentegrenzen van Goedereede. Daarom gaan we in een volgende aflevering de Kop van Goeree vergelijken met Overflakkee.

Bron: ‘Kiezen of delen'. Tekst: Nick Ehbel, eerder verschenen in 'Groot Goeree-Overflakkee'.