Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

SGP-jongeren in rol van andere politieke fracties

'Kredietcrisis, wat merken we ervan?' Om op deze vraag een antwoord te krijgen kwamen op vrijdag 30 januari 2009 de SGP-jongeren van Goedereede bij elkaar in verenigingsgebouw Eben-Haëzer te Ouddorp. Door wie konden ze beter worden voorgelicht dan door de landelijke oud-voorzitter van de SGP-jongeren, dr. Elbert Dijkgraaf?

Naast het feit dat zijn wortels liggen bij de SGP-jongeren is hij als econoom verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Met deze ingrediënten kon het niet anders dan een interessante avond worden. En dat is het geworden.

Om te beginnen bracht dr. Dijkgraaf de jongeren naar het begin van de financiële crisis. "Hoe is het ontstaan? De eerste tekenen vertoonden zich vorig jaar in de VS. De huizenprijs zakte in, hypotheken konden niet meer worden afgelost en de eerst banken kwamen in de problemen. Lang dachten dat deze zaken Europa voorbij zouden gaan. Echter, net na de zomer staken de eerste  financiële perikelen ook in Europa en Nederland de kop op. Huizen stonden langer te koop", aldus de spreker. De eerste Europese banken kwamen in de problemen en niet veel later moest ook Fortis met staatssteun overeind gehouden worden. Verder steeg de werkeloosheid en het consumentenvertrouwen is nog nooit op zo'n dieptepunt geweest.

Gelukkig kon dr. Dijkgraaf na deze sombere reeks van feiten ook lichtpuntjes noemen. "Voor een grote groep burgers gaat deze crisis voorbij zonder dat ze er zwaar door worden getroffen". Burgers die geen aandelen hebben, geen huis hoeven te verkopen, niet werkeloos worden en geen pensioen krijgen, mogen zich verheugen op de volgende feiten: de rente daalt, de prijs van huizen, auto's en brandstof dalen. De inflatie neemt af. Dus voor hetzelfde geld kan er meer gekocht worden!

Dr. Dijkgraaf stond ook stil bij de oorzaken van deze crisis. Hij wees de toehoorders er op dat de basis van deze crisis bij de mens ligt. "De mens wil altijd meer, we overschatten de kansen en onderschatten de risico's", concludeerde hij. "We geloofden te veel in de markteconomie, maar het mag duidelijk zijn dat na vele eeuwen de markteconomie alleen is overgebleven". Toch is dit ook de meest verleidelijke economie. De leningen explodeerden de  laatste jaren, dit werd dan ook gestimuleerd door de overheid. Veel ondoorzichtige leningen werden verkocht tegen een lage rente en waarvan de risico's niet bekend waren. Het toezicht heeft in dezen helaas gefaald. 'Waar de mens niet door wetten in toom wordt gehouden, is hij geneigd tot veel kwaad', zo stelde dr. Dijkgraaf. Voorbeelden uit de Bijbel toonden zijn gelijk aan. 

Aan de hand van een Calvinistische visie werden de jongeren de oplossingen voorgesteld. Eerlijk je brood verdienen door hard te werken. Strijden tegen het gevaar van de Mammon. En bovenal niet boven je stand leven. Wanneer deze dingen als uitgangspunt worden genomen voor het financiële handelen, kunnen dergelijke crisissen nauwelijks meer ontstaan. "De bede mag wel zijn dat we weer in afhankelijkheid van de Heere mogen gaan leven". Calvijn was een wijs man en vooral praktisch. Hij zat naast zijn ambt van dominee ook in de gemeenteraad. Vanuit deze positie kon hij veel voor de burgers betekenen, echter zijn leven is altijd sober geweest en hierin is hij tot voorbeeld.

Na de pauze hebben werd in groepen verder gesproken. Iedere groep vertegenwoordigde een politieke partij. Deze politieke partijen speelden een vergadering van de Tweede Kamer na. Veel van de SGP-jongeren moesten zich verplaatsen in de gedachtegang van een andere politieke partij. Het debat was er niet minder fel om. Zo maakten de SP en de PvdA zich sterk voor de werknemers. De VVD achtte het voor een groter belang om de bedrijven overeind te houden. De meningen over een totale zondagopenstelling liep sterk uiteen zodat voor dit voorstel geen meerderheid gevonden kon worden. Dat de banken overeind gehouden moesten worden kon bij alle partijen wel op politieke steun rekenen. Wel werd er aan toegevoegd dat de overheid een grote verantwoordelijk heeft bij de controle van deze sector.

Dat de huidige Tweede Kamer keuzes moet maken, bleek wel uit het feit dat wanneer alle voorstellen, die deze avond de revue passeerden aangenomen worden, de Staat der Nederlanden failliet zou gaan. "Om dit te voorkomen bidden we de verantwoordelijke bewindslieden veel wijsheid toe om ons land door deze crisis heen te loodsen", aldus Huibert Slingerland, voorzitter van de SGP-jongeren te Goedereede.

Op de site van de SGP te Goedereede (www.sgp-goedereede.nl) is een filmimpressie te vinden van deze avond.