Nu op de radio: Archipel Actueel

Shared Space oftewel Race Space

Foto behorende bij Shared Space oftewel Race Space
Foto behorende bij Shared Space oftewel Race Space
Foto behorende bij Shared Space oftewel Race Space
Foto behorende bij Shared Space oftewel Race Space
Foto behorende bij Shared Space oftewel Race Space

Na maanden van overlast was het vrijdag 12 juli 2013 zover, de Koningin Julianaweg in Middelharnis kon weer open. Nog niet officieel, dat gebeurt woensdag 17 juli 2013. In samenwerking met vertegenwoordigers van de scholen, bewoners en bedrijven is het idee gekomen om de weg in te richten als een shared space. De werkelijkheid is echter een Race Space.

Shared Space (dat letterlijk 'gedeelde ruimte' betekent) is volgens definitie een ruimte die voetgangers, fietsers, automobilisten en alle andere verkeersdeelnemers en voertuigen met elkaar delen en waar voor iedereen dezelfde regels gelden. Omwonenden hebben vraagtekens bij het project.

Gas geven
Om de Shared Space in te komen is het even smalletjes, maar eenmaal door de openingspoorten toegetreden tot de 'gedeelde ruimte' ligt een meters brede weg uitnodigend klaar om het gaspedaal in te duwen. En dat werd vrijdag dan ook regelmatig gedaan. Op het nieuwe wegdek ligt nog veel noodzakelijk brekerzand hetgeen automobilisten blijkbaar uitnodigt om gas te geven en te slippen.

Gladheid door brekerzand
Een kind op de fiets remde, gleed door vanwege het zand en viel. Met als gevolg verwondingen die nog dagen gespoeld moeten worden vanwege het brekerzand. Opgepast dus de komende tijd totdat het brekerzand is ingeregend.

Onderzoek
In Onderdendam in de provincie Groningen is een dergelijk project eerder gerealiseerd. Daar is een onderzoek gehouden. Bijna iedereen is het er wel over eens dat het centrum er na de herinrichting mooier op is geworden. Maar lang niet iedereen vindt het er ook veiliger. Volgens het grootste deel van de ondervraagden is de verkeersveiligheid na de herinrichting gelijk gebleven of afgenomen. Ook is volgens de meeste mensen de overzichtelijkheid van de verkeerssituatie gelijk gebleven of afgenomen. Verder geeft de meerderheid aan dat de verkeersdoorstroming na de herinrichting is afgenomen.

Prestige project
In de politiek wordt gesproken over een prestige project. Een van de laatste projecten van het college van de voormalige gemeente Middelharnis van maar liefst 1,6 miljoen euro (inclusief noodzakelijke vervanging van de riolering). Althans, dat is begroot. Naar schatting zijn er extra kosten gemaakt die het project nog duurder maken zoals de extra parkeervoorzieningen. De oude situatie van de Koningin Julianaweg in Middelharnis was volgens diverse omwonenden veilig. Wel was het noodzakelijk dat de riolering werd vervangen. De sobere versie van het project was begroot op 800.000 euro. Als hiervoor was gekozen had er zo'n 1 miljoen euro bespaard kunnen worden. Maar dit is niet gebeurd. En dat in de tijd van bezuinigen.