Nu op de radio: Archipel bij nacht

Signalerend huisbezoek en ouderenadvies

De Stichting Welzijnswerk Oostflakkee heeft in de gemeente Goedereede het project signalerend huisbezoek en ouderenadvies. Een signalerend huisbezoek is een bezoek van een vrijwilliger aan een oudere van 75 of 80 jaar. Bij dit bezoek wil de vrijwilliger inzicht krijgen in de leefsituatie van de oudere en signaleren of de situatie misschien te verbeteren is. De vrijwilliger heeft een vragenlijst die onder andere gaat over de woonsituatie, de gezondheid, de zorg en het sociale netwerk. De vragenlijst wordt anoniem ingevuld.

Waarom dit bezoek?
Ouderen beschikken vaak niet meer over een toereikend netwerk voor de nodige ondersteuning, begeleiding en afleiding. Kinderen wonen ver weg of hebben het druk. Ouderen blijven ook langer zelfstandig thuis wonen en willen de regie over hun leven in eigen handen houden. Dit is vaak moeilijk in de wir-war van regelingen, administratieve handelingen enzovoort. Daarom is het signalerend huisbezoek: samen met de oudere bekijken of er knelpunten zijn.

Voor wie?
Voor de inwoners van gemeente Goedereede die in 2009 75 of 80 jaar zijn geworden. Begin februari 2010 heeft de SWO een brief met het aanbod van het huisbezoek verstuurd. Drie weken later wordt er door een vrijwilliger contact gezocht met die oudere om een afspraak te maken.

Wat te doen met die knelpunten?
Knelpunten die niet persoonlijk zijn kunnen aan desbetreffende instantie worden doorgegeven, zoals bijv. Gemeente, Woningbouwvereniging. De ouderenadviseur kan ingaan op persoonlijke knelpunten die naar voren zijn gekomen na het huisbezoek. Samen met de oudere wordt gekeken naar mogelijkheden. De ouderenadviseur kan ondersteuning bieden bij het oplossen van de knelpunten. De SWO heeft een ouderenadviseur. De ouderenadviseur heeft een brede kennis op de gebieden wonen, zorg en welzijn. Zij geeft een onafhankelijk en deskundig advies. De grote hoeveelheid regelingen en voorzieningen maken het niet makkelijk een goede keus te maken. De regels veranderen voortdurend. Zij kent de regels en mogelijkheden. Belangrijk uitgangspunt van de ouderenadviseur is dat zij uitgaat van de individuele wensen en mogelijkheden. Overigens is de ouderenadviseur door iedereen van 65 jaar en ouder in te schakelen voor gratis advies.

Voor meer informatie kunt u bellen met de SWO: 0187-641344.