Nu op de radio: Archipel bij nacht

Slechts 5% van de ambulances komt op tijd in Ooltgensplaat

Foto

De SGP-fractie in Goedereede is blij met de vragen die SGP fractievoorzitter Kees van der Staaij onlangs stelde m.b.t. de ambulancezorg in Goedereede. Reeds meerdere keren heeft de Goereese SGP-fractie aandacht gevraagd voor de problematiek van de aanrijdtijden voor met name de gemeente Goedereede. Uit de statistieken blijkt steeds dat de, door de Veiligheidsregio hanteerde norm van 15 minuten na melding ter plaatse in de helft van de gevallen niet wordt gehaald. 

In diverse commissievergaderingen vestigden de vertegenwoordigers van de SGP-fractie in Goedereede hier de aandacht op. De problemen zijn ontstaan na de verplaatsing van de ambulancepost vanuit Goedereede naar de post Haringvlietsluizen (nabij Hellevoetsluis). Ook de veiligheidsregio onderkent het probleem, maar heeft te maken met capaciteit en bezuinigingen. De SGP-fractie in Goedereede vindt dat dit niet ten koste mag gaan van de zorg op Goeree-Overflakkee.

De heer van der Staaij (SGP) stelde de volgende schriftelijke vragen over deze problematiek aan de minister van VWS over de handhaving van de 15-minutennorm m.b.t. de ambulancezorg op het eiland Goeree-Overflakkee.

  • Is onze informatie juist dat slechts 49% van de ambulances in de gemeente Goedereede bij hoogste prioriteit de 15-minutennorm haalt, waarvan in woonkern Ouddorp slechts 32,7%? En klopt het dat 56,5% van de spoedritten binnen de norm wordt behaald in de gemeente Oostflakkee, waarvan in woonkern Ooltgensplaat slechts 5%?
  • Kunt u vanuit uw verantwoordelijkheid voor de bereikbaarheid van de zorg aangeven wat de oorzaken ervan zijn dat de 15-minutennorm in deze gemeenten zo slecht behaald wordt, terwijl de prestatie voor de hele Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) gemiddeld 92,2% is?
  • Welke concrete stappen onderneemt u om ervoor te zorgen dat de 15-minutennorm op het eiland Goeree-Overflakkee gegarandeerd wordt?