Nu op de radio: Archipel bij nacht

Sluiting Dirkslands zwembad realiteit

De gemeenteraad van Dirksland heeft tijdens de raadsvergadering van 6 november 2008 de begroting voor 2009 vastgesteld. Tijdens deze vergadering is ook de meerjarenbegroting behandeld. In de achterliggende tijd is de gemeentelijke financiële positie en het hebben van een zwembad in de eigen gemeente nog eens goed onder de loep genomen.

Na jarenlang aanzienlijke financiële offers te hebben gebracht voor de instandhouding van het zwembad, beleidsmatige beperkingen te hebben gedragen en fors op het gemeentelijke vermogen te hebben ingeteerd, is het college tot de conclusie gekomen dat het niet langer verantwoord is de discussie vooruit te schuiven. Het exploiteren van een zwembad in een gemeente van de omvang van Dirksland wordt, gezien de huidige financiële positie van de gemeente, een niet te verantwoorden luxe geacht. In de begroting wordt de subsidie voor het zwembad beëindigd met ingang van 1 januari 2011. Er blijft wel geld beschikbaar voor het openhouden van de sporthal. De gemeente gaat aan een plan werken om tot ontmanteling van het zwembad te komen. Vooruitlopend op de sluiting van het zwembad is voorgesteld om met ingang van het cursusjaar 2009-2010 de gemeentelijke bijdrage aan het schoolzwemmen te beëindigen. Aan stichting 'De  Gooye' wordt in dat verband een compensatie geboden.

Na enig debat heeft de raad de begroting zoals voorgesteld door het college vastgesteld met dien verstande dat de stichting 'De Gooye' ruimte geboden wordt om vóór 1 april 2009 met een overlevingsplan te komen op basis van de huidige financiële randvoorwaarden. De gemeente wil daar in meedenken en aan meewerken. In dezelfde periode zal de gemeente nadenken over de te nemen maatregelen en de kosten daarvan als tot daadwerkelijke sluiting wordt overgegaan. De raad besloot tevens in meerderheid de bijdrage aan het schoolzwemmen met ingang van het cursusjaar 2009-2010 te beëindigen.