Nu op de radio: Archipel Love Songs

Sophie de Jonge en Elise Tanis toptalenten wedstrijdzwemmen

Foto behorende bij Sophie de Jonge en Elise Tanis toptalenten wedstrijdzwemmen
Foto behorende bij Sophie de Jonge en Elise Tanis toptalenten wedstrijdzwemmen
Foto behorende bij Sophie de Jonge en Elise Tanis toptalenten wedstrijdzwemmen

De 13-jarige Sophie de Jonge uit Stellendam en de eveneens 13-jarige Elise Tanis uit Middelharnis hebben tijdens de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen (NJJK) wedstrijdzwemmen een zeer bijzondere prestatie geleverd. Op dit toernooi, dat is gehouden in het laatste weekend van januari 2016 in Amsterdam, hebben beide zwemsters zich op diverse disciplines zeven keer als snelste naar de eindstreep gezwommen.

Nationaal juniorenrecord
Met haar race op de 200 meter schoolslag heeft Sophie het Nationaal juniorenrecord op haar naam gezet. Ook het estafetteteam, waar zij deel van uitmaakt, is erin geslaagd een Nationaal jeugdrecord binnen te halen op de 4x 100 meter vrije slag. Elise wist op de 50 meter vlinderslag eveneens beslag te leggen op het Nationaal juniorenrecord. Daarmee heeft zij op het moment drie records op haar naam staan.

Trainen bij een talentcentrum
Beide dames hebben leren zwemmen van Cor Monster in De Gooye in Dirksland. Hier is Sophie zo enthousiast over zwemmen geraakt, dat ze besloot lid te worden van zwemclub De Schotejil uit Middelharnis. Vanaf dat moment is alles heel snel gegaan. Eerst is de Stellendamse extra gaan trainen bij WVZ uit Zoetermeer. Deze zwemvereniging doet dienst als een van de dertien talentcentra (TC) in ons land. Hierbij blijf je trainen op je eigen club, maar volg je extra trainingen op het TC. Vier jaar geleden is ze lid geworden van deze vereniging. Vorig jaar is ze vanuit de zwembond gevraagd voor het gloednieuwe Regionaal Trainingscentrum (RTC) in Den Haag, waar ze zes dagen per week traint. Dat betekent dat ze op deze dagen voor 06:00 uur samen met haar moeder de deur uitgaat om te zwemmen. De vwo-leerlinge mist hierdoor weliswaar iedere dag de eerste twee uur van de lessen op scholengemeenschap Hellinium in Hellevoetsluis, maar ze heeft goede afspraken weten te maken met docenten. Zo haalt ze gemiste uren in of kijkt ze lessen thuis terug die in de klas zijn opgenomen. Dat dit veel tijd kost, deert Sophie niet. Ook het feit dat niet ze niet altijd kan deelnemen aan feestjes, vindt Sophie geen groot probleem. Voor zwemmen heeft ze alles over, het is haar lust en haar leven.

Elise, van wie je kunt zeggen dat zwemmen in het bloed zit (zowel haar vader als haar broer zijn meer dan goede zwemmers) heeft vrijwel hetzelfde traject gevolgd als Sophie. Ook zij is begonnen bij De Schotejil, waarna ze extra trainingen is gaan volgen bij WVZ, maar uit praktisch oogpunt werd deze vereniging ingeruild voor zwemvereniging MNC uit Dordrecht. Na zes keer meegetraind te hebben meegetraind en een trainingsstage te hebben doorlopen bij het RTC in Eindhoven heeft ook zij het aanbod gekregen bij het RTC te komen. Hier traint ze iedere nu maandag en zaterdag. In tegenstelling tot Sophie is zij wel lid gebleven van De Schotejil, waar ze op de overige dagen traint. Elise zit in de tweede van het VWO, op de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis. Op maandag gaat ze daarbij naar een zogenaamde LOOT-school, een school speciaal voor jonge topsporters.

Olympische Spelen
Zowel Elise als Sophie trainen momenteel voor de Swim Cup, die in april 2016 in Eindhoven wordt gehouden. Hier kunnen ze zich kwalificeren voor een groot Europees toernooi, de vervanger van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF), in Hongarije. Voor beiden is het een droom ooit deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen. Zou 2020 haalbaar zijn? We zullen zien wie het gaat redden.

Door Hilbert van Bennekom