Nu op de radio: Archipel Love Songs

Start nieuwbouw op Het Oudeland

Foto behorende bij Start nieuwbouw op Het Oudeland
Foto behorende bij Start nieuwbouw op Het Oudeland
Foto behorende bij Start nieuwbouw op Het Oudeland

Onder toeziend oog van een stralende zon en zeer veel belangstellenden plaatsten burgemeester Zevenbergen van gemeente Middelharnis en Maart Mastenbroek, oud bestuurslid van Bouwvereniging Sommelsdijk, op vrijdag 17 augustus 2012 een gevelelement voor de bouw van 14 levensloopbestendige appartementen op Het Oudeland in Sommelsdijk.

Ontsnappende ballonnen uit een grote champagnefles gaven een vrolijke tint aan de officiële start van de herstructurering van Het Oudeland aan. Dit is de eerste fase van een groots nieuwbouwplan van 42 woningen, welke FidesWonen, wooncorporatie in onder andere Sommelsdijk, in de komende jaren gaat realiseren.

Nieuweland?
Eerder op de middag refereerde Gert-Jan van der Valk, directeur-bestuurder van FidesWonen in zijn welkomstwoord aan de genodigden aan de geschiedenis van de bouwlocatie. "Misschien zult u zeggen dat we straks kunnen spreken van Het Nieuweland, maar daarmee zouden we de geschiedenis van deze plek onrecht aandoen", aldus Van der Valk. Hij doelde er daarmee op dat al in het jaar 1465 op deze plek Het Oudeland van Middelharnis en Het Oudeland van Sommelsdijk samen met de polder Duivenwaard ter bedijking werd uitgegeven. In de meer recente geschiedenis, halverwege de jaren '70 van de vorige eeuw verrees hier Verpleeghuis De Samaritaan, later aangevuld met aanleunwoningen (Het Oudeland). Van der Valk: "In korte tijd blijkt de vraag naar huisvesting voor senioren zodanig veranderd, dat de samenleving naar andere vormen van huisvesting vraagt. FidesWonen neemt dan ook haar verantwoordelijkheid en zal Het Oudeland in fasen op de schop nemen en er een modern en duurzaam gebied van gaan maken. Dat zal zeker nog de nodige jaren vergen."

Conceptueel bouwen
Cor Kroon, directeur van aannemingsbedrijf J. Kroon en Zn., richtte als bouwbedrijf van het nieuwbouwplan op de bouwplaats het woord tot de belangstellenden. Hij blikte terug op de totstandkoming van het ontwerp en de aanloop tot aan de bouw. "Conceptueel bouwen moest het worden, daar waren we het over eens, toen we in mei 2010 de uitnodiging kregen om het plan te maken voor seniorenwoningen in het Oudeland in Sommelsdijk", aldus de heer Kroon. "Vandaag zijn we gelukkig zo ver dat niet de eerste paal, niet de eerste steen, maar het laatste gevelelement van de begane grond op zijn plaats gehesen wordt en spoedig staat er een compleet gebouw". Hij benadrukt dat conceptueel bouwen de toekomst heeft. "Meer kwaliteit voor dezelfde prijs. En corporaties grijpen hiermee de kans om betaalbaar energiezuinige woningen te bouwen". Na de toespraak van de heer Kroon plaatsten burgemeester Zevenbergen en Maarten Mastenbroek met een grote bouwkraan het laatste gevelelement op de begane grond. Vervolgens vulden vrolijk gekleurde ballonnen in de kleuren van FidesWonen de lucht boven de bouwlocatie.

Van aanleunwoning naar levensloopbestendig appartement
FidesWonen bouwt op de locatie van de oude aanleunwoningen van De Samaritaan (nu Nieuw Rijsenburgh) drie woongebouwen met in totaal 42 levensloopbestendige appartementen. In de eerste bouwfase verrijst een gebouw, in de tweede de andere twee. De grote vraag naar levensloopbestendige wooneenheden blijkt er uit dat de eerst op te leveren 14 woningen reeds zijn verhuurd, grotendeels aan mensen die nu ook al op Het Oudeland wonen.