Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Startbijeenkomst SVAG

Verschillende gemeenten in Nederland zijn verwikkeld in een gemeentelijke herindeling. Bij een aantal van deze gemeenten is de herindeling opgelegd door de provincie. Steeds vaker en luider klinken er geluiden dat de geschetste voordelen van een herindeling niet uit de verf komen.

De gemeenten Goedereede en Nederlek zijn ook betrokken bij een gedwongen herindeling. Ook in andere delen van Nederland waart het spook van de herindeling rond. Goedereede en Nederlek beslissen graag zelf over hun bestuurlijke toekomst. Ze slaan daarom de handen ineen om tot een landelijk samenwerkingsverband te komen. Het samenwerkingsverband bundelt de krachten van gemeenten die waarde hechten aan hun autonomie en tegenstander zijn van een opgelegde herindeling. Diverse andere gemeenten hebben reeds belangstelling geuit om aan te sluiten bij het initiatief van Goedereede en Nederlek.

Het samenwerkingsverband is niet tegen herindeling van gemeenten. Het samenwerkingsverband vindt echter wel dat gemeenten zelf mogen bepalen of zij kiezen voor zelfstandig blijven, samenwerken of fuseren. Autonomie staat dus hoog in het vaandel. De naam van het samenwerkingsverband is daarom geen verrassing en dekt de lading: Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten of kortweg SVAG.
Op 15 december 2010 was de startbijeenkomst van het SVAG in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam.