Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Stedin repareert hoogspanningslijn na aanvaring met ballon

Netbeheerder Stedin heeft in het weekend van 25 en 26 februari 2012 noodgedwongen een gedeelte van de hoogspanningslijn tussen Klaaswaal en Goeree-Overflakkee gerepareerd. Dit was noodzakelijk nadat vrijdagmiddag 24 februari 2012 een onbemande luchtballon de lijn raakte. De politie heeft de grote ballon in beslag genomen en doet samen met Stedin en de Inspectie Leefomgeving & Transport (voormalige Luchtvaartinspectie) onderzoek naar het incident.

Vrijdagmiddag rond 16:30 uur raakte de grote ballon met een doorsnede van enkele meters de hoogspanningslijn ter hoogte van Stad aan 't Haringvliet. Daardoor ontstond kortsluiting en had een klein deel van de bewoners en bedrijven op Goeree-Overflakkee gedurende enkele minuten spanningsklachten in hun elektriciteitsvoorziening. Door snel handelen van het controlecentrum van Stedin werd de stroom veilig omgeleid en is een langdurige en grootschalige stroomstoring voorkomen.

De politie Zuid-Holland Zuid wist de grote ballon in Numansdorp te zekeren. Bij het incident zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Wel raakte de hoogspanningslijn dermate beschadigd dat deze door Stedin gerepareerd moest worden. De financiële schade voor Stedin is aanzienlijk. Tijdens de werkzaamheden hebben Stedin en de hulpdiensten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gezamenlijk overleg gevoerd en preventieve maatregelen genomen om de ontstane situatie op te lossen.

"De eigenaar van de ballon heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt die bovendien had kunnen leiden tot langdurige stroomuitval'', zegt directeur techniek Ernst Japikse namens Stedin. "Onze technische experts hebben dat door adequaat handelen gelukkig kunnen voorkomen. Tijdens het weekend heeft Stedin met man en macht gewerkt om de schade volledig te herstellen. Dat is zondagmiddag succesvol afgerond."