Steeg krijgt na eeuwen een straatnaam

Foto

Wethouder Daan Markwat onthulde op dinsdag 17 november 2015 de straatnaam van een eeuwenoude steeg: het Kuiperslop in Ooltgensplaat.

Steeg
Al eeuwen bestaat er in Ooltgensplaat tussen de Voorstraat en de Zuid Achterweg een steeg. In de volksmond heeft deze steeg altijd de naam Kuiperslop, maar die naam is nooit officieel vastgesteld. Het is dus altijd naamloos gebleven.

Onthulling
De dorpsraad Ooltgensplaat vroeg de gemeente Goeree-Overflakkee om deze steeg officieel de naam Kuiperslop te geven. Aan dit initiatief verleende de gemeente graag medewerking. En dus onthulde kernwethouder Daan Markwat de straatnaam op 17 november 2015 officieel.

Kuiperij
Het Kuiperslop dankt zijn naam aan de kuiper die met zijn kuiperij hier was gevestigd. De kuiper maakte hier bijvoorbeeld houten kuipen, vaten, houten, emmers, putsen en wastobbes. Een goede kuiper maakte een vat dat onder alle omstandigheden dicht is. Zijn producten werden gebruikt in de scheepvaart, visserij, wijnbouw, brouwerij en stokerij en boter- en kaasmakerij, maar ook bijvoorbeeld in de huishouding. Het beroep is nu zo goed als uitgestorven. Wel wordt het nog in sommige musea uitgeoefend.