Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Steunpunt Integratie Goedereede zoekt vrijwilligers

Steunpunt Integratie afdeling Goedereede (voorheen VluchtelingenWerk) helpt vluchtelingen om de weg in de nieuwe woonplaats te leren kennen. Dit wordt gedaan door een persoonlijk begeleider die door middel van intensief contact de vluchteling ondersteunt bij huisvesting, arbeid, scholing, enz. Daarnaast helpt de vrijwilliger bij de praktische kennismaking zoals het verwijzen en (indien noodzakelijk) begeleiden naar relevante organisaties en instellingen, zoals scholen, gemeentehuis, dokter, tandarts, enz.

De begeleiding die het Steunpunt Integratie daarbij biedt is toegesneden op de individuele situatie van elke vluchteling. Het uitgangspunt daarbij is dat vluchtelingen zo snel mogelijk hun eigen weg kunnen vinden in de samenleving. Dat het Steunpunt Integratie veel met vrijwilligers werkt, speelt hierin een belangrijke rol voor vluchtelingen omdat de drempel om naar een vrijwilliger te stappen minder hoog is.

De vrijwilligers vormen een schakel tussen de vluchteling en de samenleving. Zij wonen in dezelfde stad als de vluchtelingen, hierdoor kennen ze de plaatselijke situatie goed en beschikken over een lokaal netwerk. Daardoor kunnen juist zij de 'nieuwe' bewoners met raad en daad terzijde staan.

Zoals gezegd biedt Steunpunt Integratie ondersteuning op een breed scala van maatschappelijke terreinen, zoals: huisvesting, gezinshereniging, inkomen, gezondheidszorg, (taal)onderwijs, werk, opvoeding, gezinssituatie, vrijetijdsbesteding, (materiële) rechtspositie en het opbouwen van een sociaal netwerk.
Er wordt gewerkt met een wekelijks inloopspreekuur en de vluchtelingen worden, indien nodig ook buiten kantooruren begeleid.

Het Steunpunt Integratie heeft behoefte aan vrijwilligers die ons team willen komen versterken. Bent u geïnteresseerd en beschikt u over een flinke dosis enthousiasme, een warm hart op de juiste plaats en heeft u enige kennis van de Engelse taal?! Bel dan naar 0181-323596 om een afspraak te maken.

Een vluchteling heeft geen keus. U wel!