Nu op de radio: Archipel bij nacht

Stimuleringsregeling woningbouw effectief

Foto

Op woensdag 18 augustus 2010 vond de ondertekening plaats van de documenten voor de overdracht van 50% van de subsidie die de gemeente Oostflakkee ontving uit de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten. Eind 2009 ontving de gemeente een bedrag van het Rijk ter stimulering van de woningbouw binnen het project Winkelcentrum Dabbehof in Oude-Tonge. De helft van de subsidie draagt de gemeente over aan aannemer Slavenburg.

In 2006 begon men met het plan om in het centrum van Oude-Tonge twee supermarkten, diverse kleinere winkels, een parkeerdek en woningbouw te realiseren. Afgelopen juli 2010 werd de tweede fase van dit plan opgeleverd door aannemer Slavenburg. De komende weken wordt nog gewerkt aan de opleverpunten voor de woningen en winkels van de tweede fase. Daarna volgt de gemeente met het herstraten van de aanliggende wegen en het parkeerterrein aan de Dabbestraat.

Vorig jaar al nam Albert Heijn haar nieuwe winkelruimte in gebruik. Nu de tweede fase en de passage gereed zijn hebben ook de Gall & Gall, Aldi en Marskramer hun winkels in het nieuwe winkelcentrum Dabbehof geopend. De eigenaar van het winkelcentrum is in gesprek met gegadigden voor de resterende winkelruimten. Boven het winkelcentrum, gelegen rondom het parkeerdek, zijn de tien woningen uit de eerste fase inmiddels bewoond. De vier woningen boven de tweede fase worden nu definitief gereed gemaakt voor bewoning. De door het Rijk toegekende subsidie heeft met name betrekking op de binnen dit project gelegen woningen.

Ondertekening
"Na heel wat jaren is deze ondertekening een mooie afronding van een op den duur uitstekende samenwerking" zo gaf burgemeester Heijkoop aan tijdens de ondertekening van de documenten voor de subsidie-overdracht aan aannemer Slavenburg. "Deze samenwerking heeft een mooi product opgeleverd waar we trots op kunnen zijn. Slavenburg dacht in iedere fase goed mee en toonde zich bereid om buiten de gebaande paden te denken. Ook de sterk maatschappelijk betrokken houding van Woongoed Flakkee heeft ervoor gezorgd dat we het plan Dabbehof op een mooie manier kunnen afsluiten." De heer Bakx van Slavenburg gaf ook aan blij te zijn met de definitieve oplevering van het plan binnenkort. "We zijn er met zijn allen goed uitgekomen en dat geeft veel voldoening. Ons familiebedrijf bestaat al meer dan een eeuw en al die tijd zijn wij voor kwaliteit gegaan in plaats van het onderste uit de kan te willen halen."

Aankoop woningen
Woongoed Flakkee, één van de woningbouwverenigingen actief in de gemeente Oostflakkee, heeft alle woningen aangekocht die in het plan zijn opgenomen. In juli werden de woningen van de eerste fase al feestelijk in gebruik genomen. Onlangs besloot Woongoed Flakkee ook de woningen van de tweede fase aan te kopen. Hierdoor komt er nog een aantal woningen in het duurdere huursegment beschikbaar. Aangezien er vraag is naar kwalitatief goede en relatief duurdere huurwoningen, komt dit plan voor Woongoed Flakkee op een goed moment. Directeur Simon van Nieuwaal sprak zich lovend uit over de kwaliteit van de opgeleverde woningen, zo wist de aannemer te vertellen.

Positieve ontwikkeling
Burgemeester Heijkoop vertelde dat hij de realisatie van dit winkelcentrum een positieve ontwikkeling vindt voor Oude-Tonge en het gehele oostelijke deel van het eiland. Dit voorkomt dat inwoners en winkelend publiek wegtrekken naar bijvoorbeeld Middelharnis. Het komt de leefbaarheid van Oude-Tonge zeker ten goede. Ook de projecten Handelskade en Suijssenwaerde zullen hier profijt van hebben.

De verwachting is dat het totale plan Dabbehof binnen twee maanden opgeleverd wordt. Op de website van de gemeente Oostflakkee, www.oostflakkee.nl vindt u meer informatie over het winkelcentrum Dabbehof. Kijkt u hiervoor onder het kopje bouwprojecten.