Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Streefbeeld Het Meneerse Meer

Op donderdagavond 3 december 2009 stelde de gemeenteraad van Middelharnis het Streefbeeld Middelharnis Noord 'Het Meneerse Meer' vast. In het streefbeeld is door de gemeente, op basis van de Toekomstvisie: Hoe ziet Middelharnis er in 2020 uit, de regionale structuurvisie, een woonwensenonderzoek en een modellenstudie, verwoord hoe Middelharnis Noord zich verder kan ontwikkelen.

Het is geen gedetailleerd plan, maar een mogelijk eindbeeld met doelstellingen. Bedoeld als start om met ondernemers, initiatiefnemers en diverse andere partijen in gesprek te raken over de verdere invulling van het plan en de doelstellingen.

Het Meneerse Meer
Het Meneerse Meer is een wensbeeld dat als volgt kan worden omschreven: Aan de Noordzijde van de Westplaat verrijst een waterrijk gebied met verschillende waterdiepten. Dit gebied biedt mogelijkheden voor een of meerdere jachthavens, bijzondere (recreatie) woningen en recreatief gebruik zoals zwemmen, varen, kanoën etc. De verkeersontsluiting van het gebied wordt gevormd door een weg dit het havenkanaal in het midden kruist in de vorm van een tunnel. De ontsluitingsweg omsluit het verbrede gebied van de haven en water gerelateerde woon- en bedrijfsbebouwing. De weg sluit vervolgens aan op de Joost van de Vondellaan en de aan deze laan gekoppelde parkeervoorzieningen.

Doelstellingen
Met het Meneerse Meer wil de gemeente de volgende doelstellingen realiseren:
1. Het versterken van de centrumpositie van Middelharnis
2. Het leveren van een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Middelharnis.
3. Het geven van een impuls aan de verblijfsrecreatie en het toerisme in Middelharnis.
4. Een vergroting van de ecologische en landschappelijke kwaliteiten.
5. Het ontwikkelen van een klimaatbestendig en goed functionerend waterbeheer.
6. Het geven van een impuls aan de leefbaarheid (wonen en welzijn).
7. Het herstellen van de cultuurhistorische relatie van de dorpen met het water.
8. Het ontwikkelen vanuit het perspectief duurzaamheid.

Stap voor stap
Het Meneerse Meer heeft betrekking op een groot en bijzonder gelegen gebied, dat stap voor stap zal worden gerealiseerd. Diverse deelplannen zoals het plan Spuikwartier en het plan Kerkepad maken onderdeel uit van dit gebied en van het streefbeeld Middelharnis Noord. Alle deelplannen kunnen aan het mogelijke eindbeeld dat nu is vastgesteld worden getoetst, zodat het gehele gebied weloverwogen kan worden heringericht. De komende periode wordt met diverse partijen in gesprek gegaan om het streefbeeld inhoudelijk te verdiepen en op onderdelen uit te voeren. Het streefbeeld Middelharnis Noord is te vinden op www.middelharnis.nl.