Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Studenten brengen kinderslavernij onder de aandacht

Foto

Op woensdag 8 januari 2014 is op het Albeda College het project Breaking News van start gegaan. Studenten willen stille rampen uit heel de wereld in de media brengen. De redactie ontving een schrijven van drie studenten, Erika en Alberdine uit Ouddorp en Sanne uit Sommelsdijk.

Hieronder hun verslag:
Wij verdiepen ons in de slavernij van kinderen. Deze kinderen komen uit Somalië, Afrika en Azië. Miljoenen kinderen worden gedwongen om te werken. Ze werken voor weinig geld en werken in zeer slechte omstandigheden. Hun werkplekken zijn fabrieken, mijnen, plantages en prostitutie.

Fabriek
Mensen en kinderen verhuizen van het platteland naar de stad voor werk. De meeste zijn meiden van nog maar zestien/zeventien jaar en werken tien uur per dag, zeven dagen lang. Hun loon bedraagt slechts vijf cent per uur.

Mijnen
10% Van alle mijnwerkers in Bolivia is jonger dan 18 jaar. Ze gebruiken vooral kleine jonge kinderen. Zij kunnen in smalle gangen. De temperatuur is 40 graden en er is weinig zuurstof. Hun overlevingskans is klein. Als ze dit overleven zullen deze kinderen niet ouder worden dan veertig jaar door gezondheidsproblemen.

Plantages
Ongeveer 1,8 miljoen kinderen werken op de cacaoplantages. Veel kinderen krijgen geen geld en worden geslagen met riemen als ze niet hard genoeg werken. Na tien uur gewerkt te hebben worden ze opgesloten in een klein huisje. Door slaafvrije chocolade te kopen, helpt u de wereld en de kinderen.

Prostitutie
Als arm gezinslid heb je niets liever dan een schoolopleiding. Ouders vertrouwen de mensenhandelaren en verkopen hun kind. Eenmaal weg bij de familie, worden ze weer doorverkocht en belanden ze in bordelen of bars. Dit gebeurt met 1,2 miljoen kinderen. Er zijn meisjes die dertien jaar zijn.

Campagne
Op 9 januari 2014 stonden we in Rotterdam op het Zuidplein. We vraagden naar de mening van de mensen over slavernij van kinderen. Op de "Freedom Wall'' werden alle meningen verzameld. We hopen met deze actie meer mensen laten na te denken over de slechte omstandigheden die de kinderen doormaken.