Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Subsidie projecten Handelskade en Dabbestraat Oude-Tonge

Foto

Eind oktober 2009 heeft de gemeente Oostflakkee, in samenspraak met de projectontwikkelaars van een tweetal projecten, een landelijke subsidie in het kader van de 'Tijdelijke Stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009' aangevraagd. Deze week ontving de gemeente bericht dat zij voor de projecten 'Waterryck Suijssenwaerde, deelplan Handelskade' en 'Winkelcentrum Dabbestraat' een bedrag van 757.500 euro (652.500 euro en 105.000 euro) aan subsidie heeft toegekend gekregen. 

Wethouder Van der Valk: "Het college en de gemeenteraad zijn bijzonder verheugd met deze toekenning. Een prachtig project als de Handelskade verdient het ook. En het winkelcentrum aan de Dabbestraat kon ook wel een steuntje in de rug gebruiken. Nu blijkt maar weer dat een gemeente die ontwikkelt ook in aanmerking komt voor externe geldstromen".

Het ministerie van VROM heeft de 'Tijdelijke Stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009' in het leven geroepen om woningbouwprojecten (zowel huur- als koopwoningen) vlot te trekken die stilgevallen of vertraagd zijn door de crisis. Alleen gemeenten kunnen een subsidie aanvragen. De regeling maakt onderdeel uit van de crisismaatregelen van het Kabinet en stimuleert zowel de woningmarkt als de werkgelegenheid.

Aan de toekenning van de subsidie is een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo moet de bouw van de woningen voor 1 juli 2010 gestart zijn (uitstel is niet mogelijk) en moet bij de start van de bouw een afbouwgarantie zijn afgegeven om te borgen dat de woningen ook in geval van faillissement van de aannemer of andere betrokken partijen worden gerealiseerd

Bij het project 'Winkelcentrum Dabbestraat' zijn de werkzaamheden van de tweede fase in volle gang. De verwachting is dat het gehele project in het voorjaar 2010 is afgerond. De heer Slavenburg, directeur Slavenburg B.V., geeft aan zeer content te zijn met de regeling van het Rijk. "Zeker voor dit mooie project Dabbestraat, maar ook voor de bouwwereld in het algemeen komen de middelen uit deze Stimuleringsregeling goed van pas".

Bij het project 'Waterryck Suijssenwaerde, deelplan Handelskade' moet de bouw nog beginnen. "De bouw van het project start op 1 mei 2010. De subsidie heeft hier zeker een extra impuls aan gegeven", aldus de heer Bouwer, projectdirecteur Vastgoedontwikkeling Handelskade Oude-Tonge (VHOT).

Handelskade
De Handelskade is een bijzonder woonproject aan de jachthaven van Oude-Tonge. De in totaal 87 appartementen verdeeld over 8 blokken bestaan uit verschillende types. Naast de luxe appartementen worden commerciële ruimten gemaakt in totaal tot ongeveer 1000 vierkante meter. De werkzaamheden voor dit project starten op 1 mei 2010.

Winkelcentrum Dabbestraat
Dit project bestaat uit twee fasen. De eerste fase bestaat uit een nieuwe winkel voor de Albert Heijn-supermarkt en enkele dagwinkels, met daarboven een deel van het parkeerdek en bovenwoningen. Dit gedeelte is inmiddels afgerond. Fase twee is de bouw van een Aldi-supermarkt en enkele dagwinkels plus het andere deel van het parkeerdek met bovenwoningen. De werkzaamheden hiervoor zijn gestart. Aansluitend op fase twee wordt de passage ter plaatse van de Heerendijk gebouwd. Binnen dit project worden in totaal 14 woningen gerealiseerd waarvoor de subsidie is toegekend.