Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Subsidie voor drie Flakkeese Monumenten

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen € 3,8 miljoen beschikbaar voor de restauratie en ontwikkeling van erfgoed. Daarnaast brengen ondernemers, vrijwilligers en overheden - verenigd in zogenoemde erfgoedtafels - gezamenlijk ruim € 7,1 miljoen bijeen voor de erfgoedlijnen. Met het beschikbare budget van € 10,9 miljoen wordt onze historie voor de toekomst behouden en monumenten beleefbaar gemaakt. Drie projecten op Goeree-Overflakkee ontvangen subsidie waaronder een visserijmonument bij de Menheerse werf.

De provincie Zuid-Holland startte twee jaar geleden met een nieuwe aanpak van het erfgoedbeleid. Met het beperkte budget moest een verschil gemaakt worden. Daarom heeft de provincie ervoor gekozen om niet in aparte monumenten te investeren maar zijn er zeven erfgoedlijnen gedefinieerd waar de monumenten hetzelfde historisch verhaal delen. Met betrokken partijen wordt in erfgoedtafels samengewerkt aan de bescherming, beleving en benutting van die monumenten.

Op Goeree-Overflakkee wordt een kunstwerk over de havenhistorie in het havenkanaal Sommelsdijk mogelijk gemaakt (€ 49.200), komen er toegangspoorten en een visserijmonument bij de Menheerse werf in Middelharnis (€ 38.000) en is er € 386.000 beschikbaar voor de start van de restauratie van de cichoreifabriek Ceres in Ouddorp.

Meer informatie is te vinden op internet: www.zuid-holland.nl.