Nu op de radio: Archipel bij nacht

Subsidie voor opknappen buitenhaven Middelharnis

Op donderdagavond 15 januari 2009 heeft de gemeenteraad van Middelharnis ingestemd met het verlenen van een aanvullend krediet ten behoeve van de vervanging van de kademuur in de buitenhaven van Middelharnis.

Naast het aanvullende krediet dat nodig is om de buitenhaven op te knappen, diende de ge-meente afgelopen zomer een subsidieaanvraag in bij het rijk, voor 50% cofinanciering van de totale investeringskosten. De aanvraag is inmiddels door het rijk gehonoreerd.

In totaal wordt een bedrag van 0,8 miljoen aan investeringskosten gesubsidieerd. In de aanvraag zijn naast de kosten voor het vervangen van de kademuur ook de geraamde kosten voor de aanleg van de ondergrondsecontainers en de kosten om te voldoen aan de havenbeveiligingswet opgenomen. Met deze investeringen wil de gemeente een kwaliteitsimpuls geven aan de buitenhaven.

Op dit moment is het voorzieningenniveau en een deel van de infrastructuur van de buitenhaven, met name de laad- en loswal, sterk verouderd. Het voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Het is noodzakelijk om de buitenhaven op korte termijn op te knappen.

De haven heeft een belangrijk functie in overslag voor Goeree-Overflakkee. En kent een divers gebruik. Bulk- en stukgoed wordt in de haven overgeslagen, variërend van zand en grind tot aan agrarische producten. Daarnaast wordt de haven gebruikt voor het aan land gaan van bijzondere transporten op Goeree-Overflakkee, zoals het vervoeren van een windmolen. 

De gemeente vindt het behoud van de buitenhaven zeer belangrijk. De haven is een essentieel onderdeel van de regionale infrastructuur en biedt diverse mogelijkheden van transport voor ondernemers.