Nu op de radio: Koffie met...

Superfrisse vrijdagavond in Ouddorp

Foto

Alcoholmisbruik onder jongeren is een belangrijk aandachtspunt in de gemeente Goedereede. De gemeente zet zich op verschillende vlakken in om daar iets aan te doen. Een van die projecten is 'Goeree-Overflakkee Superfris'. Tijdens deze actie werken de gemeenten samen met de supermarkten om alcoholmisbruik onder de jongeren terug te dringen.

Meer dan 17 % van de jongeren op Goeree-Overflakkee drinkt teveel. Dat is boven het landelijk gemiddelde en een groeiend probleem. Want drankmisbruik zorgt voor blijvende schade aan het lichaam en draagt bij aan agressie en overlast. Een groot deel van de jongeren koopt de drank in de supermarkt. En als ze jonger dan 16 zijn vragen zij soms oudere jongeren om de drank te kopen.

Op vrijdag 21 november 2008 werd in Ouddorp voorlichting gegeven over alcoholgebruik door de jeugd. Bij de plaatselijke C-1000 en Albert Heijn werd de jeugd door speciaal opgeleide medewerkers van Bouman/GGZ gevraagd een quiz in te vullen. Door de vragen en antwoorden te bespreken werd meteen voorlichting gegeven. Na de quiz ontvingen de jeugdige deelnemers een leuke gadget. Daarnaast kregen ze een folder met feiten en weetjes over alcohol.

Superfris richt zich voornamelijk op het tegengaan van de verkoop en doorverkoop van alcohol aan jongeren onder de 16. Daarnaast wordt getracht deze groep bewust te maken van gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. In het kader van Superfris is een praktijkgerichte weerbaarheidtraining voor caissières van supermarkten ontwikkeld. In de trainingen is onder meer aandacht besteed aan vertrouwen in collega's en lichaamshouding: wat straal je uit. Daarnaast leerden de caissières in een rollenspel hoe zij om moeten gaan met vervelende situaties, geïrriteerde klanten en jongeren die alcohol willen kopen.

In het voorjaar van 2009 gaat de gemeente Goedereede ook proberen de eigenaars van sportkantines enthousiast te maken over Superfris. Op deze manier wil de gemeente zoveel mogelijk jongeren bereiken om ze bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik. Meer informatie over Superfris is te vinden op: www.superfris.info.