Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Taart en gift voor jarige KNRM

Foto

Op 11 november 2009 was het 185 jaar geleden dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij werd opgericht. Dit is wel geen kroonjaar, maar toch best de moeite waard om er even bij stil te staan. Al zoveel jaren wordt het reddingswerk kosteloos uitgevoerd.

In de loop van die jaren zijn al vele duizenden mensen gered. Dat werk wordt geheel betaald uit donaties, giften, legaten en schenkingen. Veel vrijwilligers staan dag en nacht gereed om bij het eerste alarm in actie te komen.
 
De stations Ouddorp en Stellendam werden met dit feit op de oefenavond donderdag 12 november 2009 gelukgewenst. Er was een gezamenlijke oefening gepland met de reddingboten 'Antoinette' en 'Baron van Lynden'. De beide ploegen waren daarvoor bij elkaar gekomen in het boothuis van Stellendam. Voor ze aan boord waren gegaan, kwam de loco-burgemeester van de gemeente Goedereede het boothuis in met voor elke ploeg een grote taart. De oefening werd dan ook even uitgesteld, want eerst koffie met taart. Wethouder Admiraal verontschuldigde de burgemeester, die vanwege ziekte verhinderd was. Hij feliciteerde de bemanningen met de mijlpaal, die was bereikt. Hij gaf aan dat het gemeentebestuur grote waardering heeft voor de inzet van de mannen en vrouwen. De KNRM is wel hoog bejaard, maar toch ook nog springlevend en zeer actief. Met grote inzet doet zij haar werk en geniet grote waardering daarvoor.
 
Onder het genot van koffie met een stuk taart werd nog even nagepraat en ging in de tweede helft van de avond de oefening toch nog beginnen.

Op zaterdag 7 november 2009 vierden het echtpaar Kees van Dam en Sjaan van der Wende hun 40-jarige huwelijksfeest. Ondanks dit feest was Kees van Dam, lid van de Plaatselijke Commissie van zowel station Stellendam als Ouddorp, toch tijdens de doop-plechtigheid op deze dag aanwezig. Op de uitnodiging voor hun receptie, de week ervoor in de Oostdam te Goedereede, hadden zij als 'cadeautip' aangegeven, een enveloppe ten behoeve van de KNRM. Het modelreddingbootje, dat bij de receptie stond opgesteld, bleek uiteindelijk een inhoud te hebben van bijna 1.800 euro en de giften werden door het bruidspaar tot dat bedrag aangevuld. Het bedrag werd deze week overhandigd aan de secretaris van de Plaatselijke Commissie.