Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Team Polder wordt wereldkampioen in het Belgische Nevelle

Foto

In de duivensport worden wekelijks wedstrijden gehouden. Duiven van verschillende hokken nemen het dan tegen elkaar op. Ze worden allemaal tegelijkertijd op dezelfde plaats gelost, maar moeten naar verschillende bestemmingen om thuis te komen. De duif met de hoogste snelheid wordt dan de winnaar.

Een nieuw fenomeen zijn de zogenaamde éénhoksraces. Duiven, afkomstig van verschillende duivencoaches  worden dan op jonge leeftijd op één hok gehuisvest. Omdat ze in een wedstrijd dan allemaal naar hetzelfde hok onder dezelfde omstandigheden terug moeten vliegen, zijn de resultaten beter vergelijkbaar. Zo'n wedstrijd werd onlangs gehouden in het plaatsje Nevele in België.

In het voorjaar werden daar in totaal bijna 1400 duiven bij elkaar gebracht. Na diverse trainingswedstrijden, volgde op 17 augustus 2010 de finale.  Aan belangstelling was geen gebrek, naar schatting 1500 mensen waren aanwezig om de duiven te zien thuiskomen. Ze kwamen van over de hele wereld om dit spektakel bij te wonen; er waren mensen uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, China, Taiwan enz. Als winnaar werd afgevlagd een duif op naam van het team Jan Polder, gekweekt door Luud Barendrecht uit Middelharnis. Met een twaalftal vrienden van de voetbalvereniging  hadden ze een paar duiven ingeschreven voor deze race. Met miniem verschil wint een duif van deze vriendenclub de eerste prijs. Iedereen dolblij natuurlijk; ze hadden het ‘wereldkampioenschap éénhoksraces' gewonnen. Het feit dat hieraan een geldprijs van 25.000 euro verbonden was, verhoogde de feestvreugde uiteraard nog veel meer.

Deze vorm van duivensport is in korte tijd wereldwijd zeer populair geworden en door de BRT werd er aandacht aan  geschonken in het Belgische journaal, inclusief een onderhoud met Jan Polder. Omdat de organisatie de nodige voorzieningen getroffen had voor de verzorging van de inwendige mens, was het een groot feest daar bij die duivenwedstrijd.

Wilt u ook wel eens aan een duivenwedstrijd meedoen? U hoeft hiervoor zelf geen duiven te hebben. Op Goeree-Overflakkee wordt een zogenaamde adoptiecompetitie gehouden. Dat houdt in dat je een duif kunt adopteren en meedoen aan wedstrijden.  Je kunt zelfs mooie prijzen winnen, weliswaar iets kleiner dan bij bovengenoemde éénhoksrace, maar toch zeker de moeite waard. Tevens zal een bedrag geschonken worden aan een goed doel met maatschappelijk belang op Goeree-Overflakkee; de kinderafdeling van het ziekenhuis en Stichting de Opkikker. Er zal al ruim 70 inschrijvingen, dus het wordt een hele happening. Voor verdere informatie zie de site www.samenspelgo.nl of neem contact op met Jaap de Blok van de werkgroep Promotie Postduiven Goeree-Overflakkee te bereiken op telefoonnummer 0187-  482669. Natuurlijk kunt U ook contact opnemen met een lid van de plaatselijke postduivenclub. Ze helpen u graag verder.