Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Tekort gemeente kan oplopen tot 10 miljoen euro

logo_goeree-overflakkeeIn de programmabegroting van 2013 van de gemeente Goeree-Overflakkee is duidelijk geworden dat er een structureel tekort is van 5,2 miljoen euro. Dit tekort is ontstaan door fusiekosten en de doorwerking van besluiten van de voormalige gemeenten.

Onder andere de economische crisis en de overdracht van taken van het Rijk naar de gemeente zorgen voor een nog groter te kort. Naar verwachting ruim 10 miljoen euro. 

Het gemeentebestuur vindt dit een zeer ongewenste situatie. De financiële huishouding van de gemeente moet op orde komen. De gemeenteraad heeft een bezuinigingsvoorstel op 11 april 2013 vastgesteld. In de kadernota welke in juni 2013 wordt vastgesteld worden de resultaten gepresenteerd van een diepgaand onderzoek naar de financiële huishouding van de gemeente. De gemeente geeft aan dat het streven is om in november 2013 een sluitende begroting en meerjarenraming vast te stellen.

Bezuinigingsvoorstellen van inwoners
Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA) overhandigde een zogenaamd ‘Witboek Goeree-Overflakkee' aan wethouder Marnix Trouwborst. Begin 2013 heeft de Partij van de Arbeid inwoners gevraagd om voorstellen aan te leveren waarop de gemeente zou kunnen bezuinigen of waarmee de gemeente extra inkomsten zou kunnen genereren. Dit heeft 52 bezuinigingssuggesties en 40 ideeën om meer geld te verdienen opgeleverd. De suggesties en ideeën zijn ter beoordeling uitgezet in de ambtelijke organisatie. De bruikbare voorstellen worden opgenomen in de kadernota.