Nu op de radio: Sport Lokaal

Theatervoorstelling en lessen over pesten op de RGO

Foto

Woensdag 5 november 2014 organiseerde de RGO in Middelharnis het brugklasproject 'Survivors'. Door middel van een theatervoorstelling en indringende klassengesprekken na afloop wordt in dit project het probleem pesten bespreekbaar gemaakt. Helaas komt pesten nog steeds te vaak voor op scholen. De RGO wil, met name in de mentorlessen, zoveel mogelijk zaken bespreekbaar maken, zodat leerlingen zich prettig en vertrouwd voelen op school en een aangename schooltijd hebben.

Het project van Switch houdt in dat zij een theatervoorstelling spelen met als doel het pesten op school bespreekbaar te maken. In deze voorstelling zit een deel talkshow waar de spelers in gesprek gaan met de groep. Vervolgens wordt in de vertrouwde omgeving van het klaslokaal met de mentor erbij de voorstelling nabesproken. Aan de orde komen dan: je bent zelf verantwoordelijk om je grenzen aan te geven, zowel op school als op internet, je hebt de verantwoordelijkheid om andermans grenzen te respecteren en je bent als hele klas verantwoordelijk voor een goede sfeer waarin iedereen zich prettig voelt.

De RGO wil graag dat alle leerlingen een goede tijd hebben op school en organiseert nu alweer een paar jaar dit project. Iedereen weet dat pesten diepe wonden achterlaat bij de gepeste. In een klas waar niet gepest wordt is een veilige sfeer, waarin iedereen zichzelf mag zijn. Met het project 'Survivors' wordt iedereen in de klas uitgedaagd een vuist te maken tegen pesten. Het project resulteerde in het ophangen van een aantal antipest-regels, dat door de klas werd 'ondertekend'.