Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Tips om babbeltrucs te voorkomen

logopolitieDe politie van het district De Eilanden wil graag een aantal tips geven om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van babbeltrucs. Op woensdagochtend 30 juli 2008 omstreeks 11:30 uur belde een man aan bij een woning aan de Zuiddijk in Oude-Tonge. Hij deed zich voor als een medewerker van een energiebedrijf.

Vervolgens kwam een andere man de achterzijde van de woning binnen, vermoedelijk om geld danwel waardevolle goederen buit te maken. Toen de bewoonster dit ontdekte en gilde, gingen de verdachten er vandoor in een auto. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil graag een aantal preventietips geven.

Smoezen
Men gebruikt bij babbeltrucs vaak de meest uiteenlopende smoezen. Zo stellen de daders zich voor als nieuwe buren, geven zich uit voor een medewerker van een energiebedrijf of de Thuiszorg of geven aan een controle te willen uitvoeren. In de andere gevallen doen zij een beroep op medemenselijkheid of maken zij mensen bang (bijvoorbeeld ontsnapte slang of pech).

De slachtoffers zijn met name oudere mensen van meestal boven de 80 jaar. Veel zijn alleenstaand, maar ook echtparen worden bezocht.

De buit bestaat doorgaans uit pinpassen, geld en sierraden. Met behulp van de pincode, die men vaak bij de pas bewaart, wordt een geldbedrag gepind. Of als men de pincode niet weet, wordt vaak telefonisch contact opgenomen om de pincode alsnog te achterhalen.

Tips
1. Doe niet zomaar open voor onbekende personen. Kijk goed wie er voor de deur staat;
2. Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen;
3. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam;
4. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen;
5. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt;
6. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld);
7. Geeft nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen;
8. Als u de situatie niet vertrouwt, alarmeer dan de politie via telefoonnummer 112.

Bent u onverhoopt toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Laat deze direct blokkeren.