Nu op de radio: Archipel Love Songs

Two 2 Team groot succes

Foto behorende bij Two 2 Team groot succes
Foto behorende bij Two 2 Team groot succes

Het Two 2 Team festival, dat zaterdag 7 februari 2009 plaats vond in de Grutterswei in Oude-Tonge, is een daverend succes geworden. Niet minder dan ruim 250 voornamelijk jonge muzikanten maakten muziek met elkaar in verschillende combinaties en in allerlei verschillende muziekstijlen, van pianoduo tot popband, van shantykoor tot blokfluitensemble, van alpenkapel tot gitaarduo, van klassiek tot jazz en pop; het festival motiveerde en stimuleerde tot veel samenspel.

De 25 deelnemende ensembles werden gedurende de dag - van 09:30 uur tot 17:30 uur - beoordeeld door een vakjury: Ben van den Dungen (internationaal jazzmusicus), Geert Bierling (Rotterdams stadsorganist en -beiaardier) en Cor van der Linden (violist bij het Rotterdams Philharmonisch). Zij verklaarden na afloop zich geen minuut verveeld te hebben en verrast waren door het hoge niveau van musiceren. Dat ze het niet gemakkelijk hadden moge duidelijk zijn: de hele dag 'appels met peren vergelijken' is een moeilijke opgave. "Goede noten spelen is één, maar ook het hart moet geraakt worden en bij dit festival is een stuk entertainment ook belangrijk", aldus de jury. Zij nomineerden uit de verscheidenheid van aanbod uiteindelijk zes finalisten: het gitaarduo 'Wico-Jazz', het 'Loeillet-kwintet' (dwarsfluit), het Muziekschoolorkest, het trio 'Amadeus', het koor 'Blue Stocking Singers' o.l.v. Nel Klerk ("een kei-leuke groep", aldus de jury) en ensemble 'Missie' (zang) o.l.v. Marijke Nieuwenweg. Een eervolle vermelding kreeg ensemble 'Tri-Angel' (piano en zang), voor hun durf en moed om een mini-opera van Gluck op te voeren.

De dag bood overigens veel spektakel; naast prachtige klassieke muziek (blokfluitensembles, pianoduo, vioolensemble en saxofoonkwartet) kwam daar 'Op volle kracht', het Shantykoor o.lv. Ton Warmenhoven voorbij, was er een spetterend optreden van het Slagwerkensemble o.l.v. Anno Appelo, en als klap op de vuurpijl optredens van twee popbands, te weten 'A Diamondhole' en 'Chrystal Riders'. Vooral deze laatste verraste met enkele nummers die jeugdig, fris en enthousiast en met lef gebracht werden. En voor de jury werden de oordopjes uitgedeeld.

Bij de grote finale 's avonds werden de zes genomineerden beoordeeld door het publiek. De 10 koppige publieksjury bestond uit vijf 'culturele smaakmakers' van het eiland, Greet Hommes (burgemeester van Middelharnis), Carla Vermeulen (bekend van o.a. het Tramproject), Hans Lammers (presentator van het cultureel ontbijt) , René Mijnders (o.a. dichter) en Paulus de Jager (architect), aangevuld met vijf leden, door loting uit het publiek geselecteerd. Nadat de zes finalisten hun programma nogmaals gespeeld en gezongen hadden, bracht de stemming van de jury de volgende einduitslag: een eervolle vermelding voor de 'Blue Stocking Singers', het ensemble 'Missie' en het 'Loeillet' fluitkwintet, als derde het Muziekschoolorkest o.l.v. Cecilia McColl (het juryrapport: veel speelplezier en goed ingestudeerd) en als tweede het duo Wico Jazz - de broers Wilbert en Corné van den Boogert kregen van de vakjury lovende kritiek: "zij hebben de blues en de swing, hier zit het nieuwe 'Rosenberg-duo', een belofte voor de toekomst.". Als winnaar - met een fraaie vertolking van het Andante uit het Concerto voor fluit en harp van Mozart - werd het Trio 'Amadeus' (Jolien de Geest - fluit, Cynthia Stoel - harp en Dorian Papavoine - piano) uitgeroepen. "Flakkee is een prachtig ensemble rijker", aldus het juryrapport.

De organisatie - Muziekschool Goeree-Overflakkee en Stichting Podium - kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Het is gewoon fantastisch om op één dag zoveel mensen bij elkaar brengen om samen muziek te maken. Het Paul van Hessenfonds, gelieerd aan de Lionsclub Goeree-Overflakkee, maakte dit festival mede mogelijk.