Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Uitreiking medailles en jaarteken vrijwilligers KNRM

Foto

Tijdens een feestelijke avond op 8 maart 2013 voor de vrijwilligers van de KNRM stations Ouddorp en Stellendam, werd aan twee vrijwilligers, Kees van Koppen en Michel Niemandsverdriet voor tien jaar reddingswerk een medaille uitgereikt en ontving Andreas Hameeteman voor vijftien jaar reddingswerk het jaarteken. Ook werd op deze bijeenkomst afscheid genomen van commissielid Kees van Dam.

Voorzitter van de plaatselijke commissie, Ger van de Velde, stond stil bij een aantal gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Beide stations hebben weer meer werk verzet dan voorgaande jaren. Daar waren bijzondere en ingrijpende acties bij. Station Ouddorp kwam 109 keer in actie, waarvan 40 op de Noordzee, maar het grootste aantal reddingsacties vond plaats op de Grevelingen. Station Ouddorp kreeg de beschikking over een nieuw Kusthulpverleningsvoertuig. Een onontbeerlijk voertuig voor een gebied wat ruim 20 km strand behelst.

Station Stellendam volbracht 85 acties, waarvan het merendeel op de Noordzee en 30 acties op het Haringvliet plaatsvonden. De stations kregen landelijke bekendheid en navolging met het door de stations uitgewerkte idee om kitesurfers uit de anonimiteit te halen, met de stickeractie ‘Be Traceble'. Inmiddels zijn er ruim 2.500 stickers uitgegeven.

Ger van de Velde memoreerde aan enkele acties, zoals de Cessna die op tweede Pinksterdag van de radar verdween. De hulpverlening werd bij de zoektocht ondersteund door beide stations. Het vliegtuig bleek uiteindelijk neergestort te zijn op de Maasvlakte.

Op 8 en 10 oktober was er brand op sportvisbootjes. Een onbemand bootje in de haven van Stellendam, welke volledig uitbrandde en waarvan in Opsporing verzocht de beelden zijn vertoond van hoe de brand wellicht is veroorzaakt. En een sportvisbootje voor de kust, waarbij de opvarenden net op tijd gered konden worden. Het bootje is gezonken.

Op 5 december, Sinterklaasavond, was er groot alarm, een autocarrier, de Baltic Ace, was in aanvaring gekomen met een trawler en was zinkende. Dertien personen konden, tijdens de gezamenlijke actie van vele schepen, worden gered. Vijf bemanningsleden vonden de dood. Een ingrijpende gebeurtenis. Deze reddingsactie is voor de bemanningsleden van Stellendam zeer zwaar geweest.

Woorden van dank werden gesproken voor de redders en schippers voor hun inzet het afgelopen jaar, met dank ook aan de werkgevers die hen laten gaan, maar bovenal ook dank aan de partners en gezinnen. Het KNRM-werk gaat immers 24 uur per dag, zeven dagen per week door. Ook op Pinksterdagen en Sinterklaasvieringen.

Drie opstappers kregen, na te zijn toegesproken door Ger van de Velde, de medailles en het jaarteken uitgereikt.

Kees van Koppen en Michel Niemandsverdriet zijn 10 jaar opstapper bij station Stellendam. Beiden zijn altijd inzetbaar, ongeacht de weersomstandigheden, materiaal of gebied. Zo heeft Michel Niemandsverdriet in de tien jaar dat hij als vrijwilliger bij de KNRM actief is, circa 250 acties meegeholpen en daarbij ongeveer 400 mensen gered. En ook Kees van Koppen heeft een groot aantal acties op zijn naam staan, zo'n 300, waarbij ongeveer 500 mensen zijn gered. Het zijn indrukwekkende cijfers, die het werk van deze bemanningsleden weergeven.

Het is ruim vijftien jaar geleden dat Andreas Hameeteman als opstapper bij station Ouddorp begon. In de vijftien jaar reddingswerk heeft Andreas Hameeteman de ontwikkelingen op het gebied van het materiaal, de watersport en acties meegemaakt. Zijn ervaringen met de talloze reddingen en het testen van nieuwe typen boten deelt hij op zijn zo typerende vrolijke wijze altijd graag met zijn collega's.

Kees van Dam neemt afscheid van de plaatselijke commissie van de KNRM. Sinds 2004 heeft hij zich ingezet voor de beide stations. Met zijn kennis van zaken ondersteunde hij het werk van de schippers en de bemanningsleden. Tijdens de bestuursperiode van Kees van Dam werden de stations Stellendam en Ouddorp verbouwd, kwam er een nieuw drijvend station op de Grevelingen en werden er nieuwe boten in gebruik genomen. Ger van de Velde bedankte Kees van Dam, namens allen, voor zijn inzet voor de KNRM.

KNRM stations Ouddorp en Stellendam hebben dit jaar weer veel donaties vanuit het bedrijfsleven en particulieren ontvangen. De KNRM is volledig afhankelijk van giften en donaties. Wilt u ook graag het werk van de KNRM ondersteunen? Bezoekt u dan www.knrm.nl.