Nu op de radio: Archipel bij nacht

Val op!

logopolitieDe wintertijd is inmiddels ingegaan, de dagen worden korter en de nachten langer. 's Morgens blijft het steeds langer donker, waardoor de zichtbaarheid in het verkeer voor o.a. fietsers afneemt. Reden te meer om ervoor te zorgen dat u wel zichtbaar bent door middel van de (juiste) verlichting en reflectie op een fiets. In de eerste plaats omdat het verplicht is, maar belangrijker nog: u begeeft zich veel veiliger door het verkeer.


Bestuurders van motorvoertuigen worden vaak verrast door een fietser die ineens opduikt uit de duisternis, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Met het voeren van een simpel lampje wordt de zichtbaarheid aanzienlijk vergroot en wordt de kans op een aanrijding sterk verminderd. Het setje fietsverlichting op batterijen kost vandaag de dag nog slechts enkele euro's, wat uiteraard niet opweegt tegen eventueel letsel dat uit een ongeval kan voortkomen.

Regels voor fietsverlichting
U mag fietsverlichting gebruiken die aan uw fiets vastzit, maar u mag ook losse fietslampjes gebruiken. Losse lampjes mag u bevestigen op uw fiets of op uw bovenlichaam, bijvoorbeeld aan uw kleding of op uw tas. Dus niet op uw hoofd, armen of benen. Iemand die achterop de fiets zit, mag het achterlicht op zijn rug dragen.

- het voorlicht op uw fiets of bovenlichaam moet wit of geel zijn;
- het achterlicht op uw fiets of op uw rug moet rood zijn;
- de lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen;
- de lampjes moeten goed zichtbaar zijn;
- de lampjes mogen niet knipperen;
- losse lampjes mogen niet teveel bewegen;
- losse lampjes mogen niet (deels) bedekt zijn.

Regels voor reflectie op een fiets
- Een fiets op 2 wielen moet de volgende reflectie hebben:
- een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van de fiets;
- 4 gele reflectoren op de trappers;
- witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.
- Bij een fiets met meer dan 2 wielen, die breder is dan 0,75 meter en 1 voorwiel heeft, moet ook een naar voren gerichte witte reflector op de fiets.

In de tweede helft van november 2010 begint de politie weer aan de jaarlijkse controles van de fietsverlichting op Goeree-Overflakkee. Deze controles lopen door in de maanden december en januari. Voordat de controles beginnen, krijgen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een folder van het ISGO. Hierin wordt nogmaals aangegeven wat het belang is van goede fietsverlichting en hoe die verlichting er uit moet zien. De folderactie van vorig jaar heeft erg goed geholpen: de politie heeft bijna geen bekeuringen hoeven uitdelen.

Voor meer informatie, regels, campagnefilm en boetebedragen surf naar www.valopmetjefiets.nl.