Nu op de radio: Archipel Actueel

Van Weel-Bethesda ontvangt certificaat reiniging endoscopen

Foto

Dinsdag 20 september 2011 hebben de eerste 6 CSA-medewerkers van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis het Medical Expert Training-certificaat van Olympus uitgereikt gekregen. Ze ontvingen het certificaat na het behalen van de toets horend bij de eerste fase van het unieke trainingsprogramma "Reiniging en desinfectie flexibele endoscopen". Hiermee heeft het ziekenhuis een belangrijke stap gezet in het verder structureel verhogen van de patiëntveiligheid rondom het gebruik van flexibele endoscopen.

Flexibele endoscopen die gebruikt worden voor onderzoek en behandeling van maag, darm, blaas, nier, keel en long, gaan van patiënt naar patiënt. Een endoscoop, vervuild met bacteriën of virussen, kan zo leiden tot besmetting van vele patiënten. Om deze reden is het reinigings- en desinfectieproces van flexibele endoscopen één van de meest kritische processen in een ziekenhuis. Indien dit proces onder de maat is, kan dat verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van patiënten en ziekenhuismedewerkers. Het is daarom niet verwonderlijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het toezicht op reiniging en desinfectie van endoscopen hoog op haar agenda heeft staan. In het tegenwoordig grotendeels machinale en geautomatiseerde proces blijft een cruciale rol weggelegd voor de medewerker van de CSA en/of endoscopieafdeling. Immers een onjuiste voorbereiding voorafgaand aan machinale reiniging en desinfectie van de endoscoop, doet het gehele proces te niet. Vandaar dat het Van Weel Bethesda er veel aan is gelegen haar medewerkers goed te trainen.

Jacoline Broere, praktijkopleider OK/CSA, Het Van Weel-Bethesda: "Wij vinden vooral de afsluiting van de trainingen met een toets erg belangrijk. Hiermee zijn we er zeker van dat onze medewerkers ook daadwerkelijk het gewenste niveau bereiken"

Het Van Weel-Bethesda heeft gekozen voor een uniek concept uit het Medical Expert Training-aanbod van Olympus Nederland. Het nieuwe meerjarenconcept voor training rondom reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen bestaat uit een in het ziekenhuis gegeven uitgebreide starttraining, gevolgd door een online toets. Na het behalen van de toets worden de medewerkers 1 x per 2 jaar getraind en getoetst. Nieuwe medewerkers worden na een starttraining opgenomen in het reguliere trainingsprogramma.

Deze trainingen zijn onderdeel van het Medical Expert Training programma van Olympus. Onder deze naam heeft Olympus een professioneel trainingsprogramma opgezet rondom veilig en optimaal gebruik van Olympus (medische) apparatuur. Het programma is bedoeld voor alle zorgprofessionals die omgaan met Olympus apparatuur zoals onder andere medisch specialisten, endoscopieassistenten, OK-personeel, CSA-medewerkers en de medewerkers van de medisch instrumentele dienst. Het trainingsprogramma bestaat uit meer dan 40 trainingen en kenmerkt zich door een duidelijk leermodel, doelstellingen/leerdoelen per training en permanente evaluatie. Medical Expert Training is gericht op het zowel verkrijgen van meer kennis als op het opdoen van meer vaardigheden.

Juul Dings, Marketing Manager Medical Systems, Olympus Nederland: "Met dit trainingsaanbod kunnen ziekenhuizen het professioneel trainen van de gebruikers van medische apparatuur uitbesteden. Hierdoor kunnen onze relaties zich primair richten op het leveren van patiëntenzorg.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft door middel van het Medical Expert Training-concept structureel de kennis en vaardigheden van de individuele medewerker én de kwaliteit van het gehele reiniging en desinfectie proces bevorderd en geborgd. Hierdoor worden risico's verbonden aan inadequate reiniging en desinfectie in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis geminimaliseerd.