Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Van Weel-Bethesda Ziekenhuis geaccrediteerd door NIAZ

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is eind juli 2012 geaccrediteerd door het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen). Dit kwaliteitskeurmerk is verkregen na twee jaar van intensieve voorbereiding. Het ziekenhuis is erg trots op de verkregen accreditatiestatus.

Het NIAZ levert een bijdrage aan de borging en verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat doet het door het ontwikkelen van kwaliteitsnormen. Het NIAZ toetst daarnaast of zorginstellingen deze normen toepassen in hun zorgprocessen. Dit resulteert in een oordeel (judicium) waaraan zorgconsumenten, zorgverzekeraars, samenwerkingspartners, overheden en samenleving kunnen zien of de zorg reproduceerbaar en op een adequate en veilige manier wordt geleverd. Als dat het geval is krijgt de instelling een accreditatie voor vier jaren. Daarna vindt opnieuw een volledige toetsing plaats. Tussentijds houdt het NIAZ de voortgang van de afgesproken verbeterpunten in het oog.

Deelname aan het programma van het NIAZ is vrijwillig en geschiedt altijd op verzoek van de zorginstelling zelf. De toetsing vindt plaats op basis van tevoren bekende en gepubliceerde normen. Accreditatie heeft twee doelen: vertrouwen in een reproduceerbaar kwaliteitsniveau (garantie voor de toekomst) en toetsing van, voor derden wezenlijke maar voor hen niet beoordeelbare, aspecten. Het NIAZ beoordeelt of een zorginstelling zijn zaakjes structureel goed geregeld heeft. Dat betekent niet dat er niets meer mis kan gaan, zorg blijft per slot van rekening mensenwerk. Het NIAZ beoogt wel structurele tekortkomingen uit te sluiten.