Nu op de radio: Lekker Weekend!

Vaste uitwijkroutes bij ongevallen en wegwerkzaamheden

Incidenten op de (auto)wegen leiden vaak tot files en gaan ten koste van de bereikbaarheid. Ook voor wegwerkzaamheden kan de weg soms afgesloten worden. Op dat moment direct een omleidingsroute organiseren met de bijbehorende bewegwijzering kost veel tijd.

Het instellen van de vaste uitwijkroutes biedt uitkomst voor weggebruikers om een goede alternatieve route te krijgen. Bij een afsluiting van de weg worden weggebruikers via een tekstkar of door een klapbord in de berm geïnstrueerd om de blauwe U-borden te volgen. Medio september 2009 zijn ook op Goeree-Overflakkee deze U-borden aangebracht. In heel Nederland zullen naar verwachting 150 tot 200 routes gerealiseerd worden.

Het systeem van vaste uitwijkroutes is afgekeken van de Duitsers. Na een geslaagde proef in 2006 in het IJsselmeergebied is een overzicht gemaakt van de kwetsbare plekken op het Nederlandse wegennet. Het gaat dan om lastige routes waar bijvoorbeeld weinig alternatieven zijn. Rijkswaterstaat wil zo voorkomen dat mensen zelf op avontuur gaan.