Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Verboden eenden en ganzen te voeren in Dirkslandse kerkgracht

Foto

Brood voeren aan eendjes is voortaan niet meer de bedoeling in Dirksland. Het voeren van de eenden en ganzen in de kerkgracht van Dirksland is slecht voor de kwaliteit van het water en het welzijn van de dieren die erin leven. Het college van de gemeente Dirksland heeft daarom borden geplaatst 'verboden eenden en ganzen te voeren'.

Brood is onnatuurlijk voedsel voor de dieren. De gezondheid van de eenden en ganzen wordt er niet beter op als ze gevoerd worden met eenzijdig voedsel. In de omgeving is voldoende natuurlijk voedsel te vinden. Als zij zelf niet op zoek hoeven gaan naar voedsel, worden ze lui, dik en uiteindelijk ziek. Bovendien treedt door het toegeworpen voedsel vitamine- en kalkgebrek op. 

Het bijvoeren van de eenden, vooral in de paartijd, verstoort het natuurlijk evenwicht. Voeren leidt tot een teveel aan voedsel en dat heeft een toename van de populatie tot gevolg. En als eenden geen voedsel moeten zoeken gaan ze zich vervelen. Dit heeft hevige gevechten en de felste paringen tot gevolg. Onlangs heeft de buitendienst nog een overleden vrouwtjes eend uit de gracht moeten halen. Zij had de paring met een vette woerd niet overleefd.

Ook de uitwerpselen van de eenden en ganzen zorgen voor problemen. Door het eten van deegwaren neemt de hoeveelheid uitwerpselen toe. Dit zorgt voor vervuiling van het water en toename van ongedierte. Bovendien neemt door de afbraak van uitwerpselen de zuurstof in het water af.

Het college van Dirksland hoopt dat het plaatsen van de borden ‘verboden de eenden en ganzen te voeren' inwoners en bezoekers ervan weerhouden de eenden bij te voeren.